Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Finalisten Groenste Politicus 2018

  •  
08-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
genomineerd_groenstepoliticus
Natuurmonumenten maakt zondag in Vroege Vogels bekend wie de groenste politicus is van 2018. Nog drie genomineerden zijn in de race voor de felbegeerde groene titel. Opmerkelijk is dat er dit jaar geen enkel Tweede Kamerlid de finale heeft gehaald. De drie kanshebbers werken juist allemaal in de provinciale politiek. En dat is extra bijzonder, omdat we aan de vooravond staan van de statenverkiezingen (woensdag 20 maart). Al komen op radio, tv en in de kranten vooral de bekende politieke kopstukken uit Den Haag voorbij om hun zegje te doen.
De drie genomineerden voor de groenste politicus zijn Hagar Roijackers (Statenlid Brabant, GroenLinks), Adnan Tekin (Gedeputeerde Noord-Holland, PvdA) en Annemieke Wissink-Berkers (Statenlid Overijssel, PvdA). Ze bleven over na een publieksstemming waarbij gekozen kon worden uit een longlist van tien politici. De jury bestaat uit Marc van den Tweel (directeur Natuurmonumenten), Louise Vet (directeur NIOO) en Koos Dijksterhuis (schrijver en columnist).
Over de genomineerden
Annemieke Wissink-Berkers: Namens PvdA lid van Provinciale Staten in de provincie Overijssel. In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart aanstaande voert ze de PvdA-lijst aan.
Adnan Tekin: Gedeputeerde van de provincie Noord-Holland namens de PvdA. Hij ontfermt zich onder andere over de portefeuilles natuur, milieu, arbeidsmarkt en Schiphol.
Hagar Roijackers: Sinds mei 2014 Statenlid namens GroenLinks in de provincie Brabant. In de afgelopen periode was ze woordvoerder landbouw, natuur en omgevingsdiensten. In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart aanstaande voert ze de GroenLinks-lijst aan.
Provinciale editie
In aanloop naar de Provinciale verkiezingen, besloot Natuurmonumenten om de verkiezing dit jaar uitsluitend open te stellen voor Provinciale politici. Genomineerd waren vijf Statenleden en vijf Gedeputeerden. De genomineerde volksvertegenwoordigers hebben zich het afgelopen jaar zichtbaar ingezet voor natuur en landschap; de Statenleden behaalden met 54% van de stemmen een kleine meerderheid.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.