Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Filmpje: wespen vangen en doden prooien

20 okt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Wespen (gewone en Duitse wesp) zijn uitstekende jagers die allerlei soorten dieren vangen en eten. Ze zijn gek op rupsen, vliegen, muggen, spinnetjes en bijen. De prooi wordt gestoken met de angel waardoor deze verlamd raakt. Indien nodig wordt de prooi vervolgens in hapklare brokken gebeten om naar het nest te worden gebracht. In het filmpje hieronder zie je hoe wespen allerlei soorten prooien aanvallen en opeten:
Uit tellingen blijkt dat 300 tot 400 Duitse wespen in zes uur tijd maar liefst 2500 vliegen en 650 langpootmuggen en steekmuggen in hun nest brachten. De Duitse wesp is wat groter dan de normale wesp. Omdat wespen hun prooi vaak meenemen, kan deze soort ook grotere prooien aan zoals vlinders en motten. De gewone wesp heeft een andere slimme truc: deze soort valt soms een nest aan van honingbijen om de nectar te stelen.

Beelden: