Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Filmpje: wespen vangen en doden prooien

  •  
20-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1943 keer bekeken
  •  
Wespen (gewone en Duitse wesp) zijn uitstekende jagers die allerlei soorten dieren vangen en eten. Ze zijn gek op rupsen, vliegen, muggen, spinnetjes en bijen. De prooi wordt gestoken met de angel waardoor deze verlamd raakt. Indien nodig wordt de prooi vervolgens in hapklare brokken gebeten om naar het nest te worden gebracht. In het filmpje hieronder zie je hoe wespen allerlei soorten prooien aanvallen en opeten:
Uit tellingen blijkt dat 300 tot 400 Duitse wespen in zes uur tijd maar liefst 2500 vliegen en 650 langpootmuggen en steekmuggen in hun nest brachten. De Duitse wesp is wat groter dan de normale wesp. Omdat wespen hun prooi vaak meenemen, kan deze soort ook grotere prooien aan zoals vlinders en motten. De gewone wesp heeft een andere slimme truc: deze soort valt soms een nest aan van honingbijen om de nectar te stelen.

Beelden:

Edwina de Rijke
Marga Mulder
Erik de Graaf
Heleen van Es
Roy Tablet Droog

Meer over:

duitse wesp, wesp
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.