Vroege Vogels

Filmpje: kalfjes van zeer zeldzame Javaanse neushoorn

  •    •  
11-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
javaanse_neushoorn_04.jpg
Op het Indonesische eiland Java hebben cameravallen zeer bijzondere beelden gemaakt van drie nieuwe kalfjes van de Javaanse neushoorn, een van de zeldzaamste dieren op aarde. De beelden van de jonge dieren zijn een complete verrassing. Door de nieuwe aanwas in het nationale park Ujung Kulon op Java, de enige plek ter wereld waar de dieren nog voorkomen, zijn er nu in totaal zestig Javaanse neushoorns.
Cameraval
De drie kalfjes die de cameravallen hebben gespot zijn twee mannetjes en een vrouwtje. Ze leven op drie verschillende plekken in het nationaal park Ujung Kulon.  De beelden werden tussen april en juli gemaakt, maar nu is vast komen te staan dat het drie afzonderlijke kalfjes met hun moeders betreft.
 
Bedreigingen
Vroeger strekte het leefgebied van de Javaanse neushoorn zich uit van India tot een groot deel van Indonesië. Maar door (illegale) jacht en met name het verdwijnen van regenwoud staat het dier op de rand van uitsterven. De laatste zestig dieren leven op Java, in het nationaal park Ujung Kulon. Een nieuwe bedreiging voor de dieren is de opmars van een vreemde palmsoort die niet op het eiland thuis hoort. De plant overwoekert de oorspronkelijke begroeiing die het voedsel vormt voor de Javaanse neushoorn. De palmsoort heeft de Javaanse neushoorn al uit delen van het park verdrongen.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.