Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fietspad lepelaarplassen afgesloten

  •  
22-03-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_96967.jpg
Vanwege het broedseizoen heeft Het Flevo-landschap een deel van het fietspad door de Lepelaarplassen afgesloten. Het betreft in dit geval het gedeelte langs de Natte graslanden. Ook in voorgaande jaren werd dit fietspad tijdens het broedseizoen afgesloten om verstoring van de kwetsbare broedvogels in de Lepelaarplassen te voorkomen.
 
De afsluiting gebeurt onder meer ten behoeve van de lepelaars. De eerste Lepelaars zijn onlangs in Flevoland teruggekeerd en Het Flevo-landschap wil deze kwetsbare vogelsoort de gelegenheid bieden in alle rust de broedplaats te betrekken. De lepelaars zijn mede kwetsbaar omdat zij in Nederland vaak moeizaam aan voldoende voedsel voor de jongen kunnen komen. De lepelaars van de Lepelaarplassen zien zich vaak genoodzaakt naar de visrijke slootjes in Noord-Holland te vliegen, maar maken ook gebruik van de ondiepe slootjes en greppels in de Lepelaarplassen.  Ditzelfde geldt voor de grauwe ganzen. Een deel van deze vogels is al met broeden begonnen en eind maart worden de eerste koppels jonge ganzen op de Natte graslanden verwacht.
Door de afsluiting van het fietspad worden de natuurliefhebbers de komende maanden enigszins in hun mogelijkheden beperkt. Gelukkig heeft het Flevo-landschap ervaren dat hier vanuit de bevolking van Almere alle begrip voor is. De observatiehut in de Lepelaarplassen is als vanouds over het Trekvogelpad vanaf het bezoekerscentrum De Trekvogel en vanuit Almere te bereiken. En ook vanaf de Oostvaardersdijk is er nog volop gelegenheid om van de vogelrijkdom van de Lepelaarplassen te genieten.
In bezoekercentrum de Trekvogel kan men voor meer informatie over de vogels van de Lepelaarplassen terecht. De Trekvogel is tijdens de weekenden en op Tweede paasdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.