Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Strijd tussen woningbouw en bodemdiertjes, kraanvogels, fenolijn en verder

21 feb 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
872 keer bekeken
kraanvogel_13.jpg

Kraanvogels in de lucht

© Fotograaf: belterman

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 24 januari 2021 terug op de volgende startpunten:

00:00 - Kraanvogels
09:40 - Fraters over de Frater
15:50 - Strijd tussen woningbouw en bodemdiertjes
24:30 - Fenolijn

Kraanvogels trekken over

In de categorie ‘geluiden waar het hart een sprongetje van maakt’ zal dat van de kraanvogel hoog scoren. Op de eerste zwaluw, grutto of geelgors moeten we nog even wachten, maar de eerste kraanvogels hebben zich al gemeld en dus gaat het los op twitter, want als de kraanvogels terugkeren naar hun broedgebieden in het noorden en daarbij langs en over ons land scheren, dán is de lente in aantocht. Al een aantal dagen hebben mensen in het oosten van het land kans om groepen kraanvogels over te zien vliegen. Joost van Bruggen van SOVON vogelonderzoek zag ze in ieder geval wel.

Fraters over de frater

Een speciale uitzending vanmorgen , want rond kwart voor tien wordt bekend wie de winnaar wordt van de Frater Willibrordusprijs 2021, voor de beste en mooiste melding op de fenolijn van het jaar.  Frater Willibrordus kwam bijna dagelijks op landgoed Oostbroek in De Bilt. Het fraterhuis waar hij woonde, ligt er vlakbij. Verslaggever Henny Radstaak liep vorig jaar met twee andere fraters de route die Willibrordus vele malen afgelegd moet hebben.
Frater Willibrordus foto Julie Houben

© Frater Willibrordus, foto: Julie Houben

Strijd tussen woningbouw en bodemdiertjes

De rode aardkruiper en de kleibontloper, twee kleine bodembewoners die een grote rol spelen in een strijd tegen woningbouw. Een groep bewoners van het Utrechtse Schalkwijk wil niet dat er huizen worden gebouwd in een oude perenboomgaard en riep de hulp in van biologen. Er volgde een tweedaagse zoektocht naar al het mogelijk leven in de boomgaard, in de hoop dat vanwege de biodiversiteitswaarde van het terrein, de gemeente de woningbouw een halt toe roept.

Ondertussen scharen meer organisaties zich achter het initiatief van Natuurrijk Nederland. 'The Pollinators', een organisatie die zich inzet voor verbetering van het landschap voor bestuivende insecten, is een petitie gestart waarmee het kabinet wordt opgeroepen om dit plan concreet op te pakken.
pissebedden_Riekev.jpg

© Fotograaf: Riekev

Fenolijn 035-6711338

Zoemende bijen, een atalanta die de kou heeft overleefd, zingende heggenmussen en veel houtsnippen worden deze week massaal gemeld op onze fenolijn. Net als koperwieken, kepen,
Kramsvogels en gelukkig ook ijsvogels, die de winterse week goed hebben doorstaan.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.

20201127_ZG_ijsvogel

IJsvogel

© Vroege Vogels

Meer over:

ijsvogel, keep, fenolijn

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar