Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vleermuizenopvang gaat dicht, de fenolijn, de mooiste natuurboeken en overige radio-onderwerpen

  •  
10-01-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
das_Wouterd-

Das

© Fotograaf Wouterd

Mooiste internationale natuurboeken

Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je onze vaste recensent Alexander Reeuwijk over enkele groene pareltjes, die de afgelopen tijd zijn verschenen.
  • Het eerste boek dat wordt besproken is ‘Weideland’ van John Lewis-Stempel. De schrijver schetst een jaar uit het leven op en rond zijn landgoed in West-Engeland. Daarin volgt hij het leven van de familie vos en das, de wulpen, de bosuilen en vele andere dieren. Lewis-Stempel wordt gezien als de beste Britse natuurschrijver van dit moment.
  • Het tweede boek is Mosquito van Timothy Winegard. Dit boek laat zien hoe bepalend de mug is geweest voor de loop van onze geschiedenis. Van alle mensen die ooit op aarde hebben geleefd is bijna de helft om zeep geholpen door een mug. Zo werden complete legers zelfs verslagen door muggenplagen.
  • En zelfs een derde boek van William Dalrymple. Een van de favoriete kunstwerken van Alexander uit de catalogus ‘Forgotten masters’ is de tekening van een dayallijster. Dit werk van Shaikh Zain ud Din werd aan het einde van de 18e eeuw geschilderd. 

Kerkuilsoap

Kerkuil_Andre_Eijkenaar_01.jpg

Kerkuil met muis.

© Fotograaf: Andre Eijkenaar

In een huisje langs het spoor, dat dwars door het Naardermeer gaat, leeft al jaren een paartje kerkuilen. Door de braakballen goed te onderzoeken is nu duidelijk geworden welke muizensoorten er in en om het natuurgebied voorkomen. Zoals veldmuizen, waterspitsmuizen en zelfs een aardmuis.

De ‘woning’ van de kerkuil moest onlangs verdwijnen. En daarom plaatste Natuurmonumenten een uilenkast midden in het natuurgebied, als alternatief. Maar nu blijkt dat het huisje langs het spoor een monumentale status heeft en dus helemaal niet weg mag. Kortom, de soap rond de kerkuilenwoning heeft nu gezorgd voor een extra kast en dus een kans dat er nog een kerkuilpaartje zich gaat vestigen in het Naardermeergebied.

Groningse vleermuisopvang gaat dicht

De vleermuizenopvang in het Groningse Adorp gaat sluiten. Eigenares Anja Sjoerdsma kreeg vorig jaar 222 vleermuizen binnen, maar kan de drukte niet meer aan. Waar de vleermuizen nu naartoe moeten is onduidelijk. De Vleermuiswerkgroep Groningen start een campagne om vrijwilligers te werven. Doe mee
Jonge laatvlieger

Laatvlieger van 8 weken in de opvang van Adorp

© Anja Sjoerdsma

Waarom overwinteren hier steeds minder kleine zwanen?

Er overwinteren steeds minder kleine zwanen in Nederland. Ze broeden op de Russische toendra en vliegen elk najaar onze kant op. Wat is er aan de hand? Eén van de oorzaken die zich nu uit recent onderzoek lijken af te tekenen is klimaatverandering. Door de warmere winters in dit deel van Europa hoeven de kleine zwanen minder ver te vliegen en overwinteren ze in Duitsland, Denemarken, Polen of zelfs de Baltische staten. Volgens onderzoeker Rascha Nuijten van het NIOO (Nederlands Instituut voor Ecologie) lijken de kleine zwanen tijdens hun overwintering een 5 gradengrens aan te houden. De temperatuur bepaalt dus de locatie. 

Land van ons

Dat onze manier van landbouw ten koste gaat van landschap, natuur en biodoversiteit is algemeen bekend. Maar hoe kun je daar nou zélf wat aan doen? Terwijl minister van landbouw Carola Schouten nog steeds échte stappen moet gaan nemen om tot kringlooplandbouw te komen, hebben twee verontruste burgers een idee bedacht om zelf stukken intensieve landbouwgronden op te kopen en die door boeren die veel ecologischer en duurzamer werken, te laten beheren. Onlangs is de coöpeeratie ‘Land van ons’, opgericht, waar iedereen lid van kan worden en zo kan bijdragen aan een mooier landschap en meer natuur.

Australië staat in brand

Verbrandde koala’s, kangoeroes op de vlucht en hectares aan verwoeste bossen. Er lijkt maar geen einde te komen aan de vuurzee in Australië. Naar schatting een miljard dieren zijn al omgekomen. Kunstenaar en natuurvorser Jacques Grégoire bezocht het land jarenlang. Hij bestudeerde er de vogels, waar hij een prachtig boek over maakte, leefde met Aboriginals, en wandelde er maandenlang rond. 

Fenolijn 035-6711338

Kikkers in de winter, een egelreddingsactie, voorjaarsbloeiers en een koppel verliefde zeearenden zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Verder nog een waarnemingen van een grote trap, een grote vogel uit de familie van ‘de trappen’, die in Europa vooral te vinden is in Spanje. En in Nederland heel soms wordt gezien, als zogenaamde ‘dwaalgast’. Voor 1800 broedde de grote trap overigens nog in ons land.

Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor