Vroege Vogels

Fenolijn: golf aan kleinst waterhoentjes en distelvlinders

  •  
14-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kleinst waterhoen

© Kleinst waterhoen - Fotograaf gerritkie

Op verschillende plekken in Nederland zijn dit voorjaar kleinst waterhoentjes gezien en gehoord. Zoals in de moerasgebieden De Wieden en in De Onlanden. Deze kleine vogel broedt jaarlijks in kleine aantallen in Nederland en legt in voor- en najaar enorme afstanden af van en naar de overwinteringsgebieden in midden Afrika.
De moerasvogel wordt zelden gezien en wordt vooral opgemerkt door de kenmerkende roep, dat iets weg heeft van een kikkerachtige ratel. Opvallend aan het uiterlijk van het kleinst waterhoen is de blauwgrijze borst en hals en op het verenkleed zwart-witte bandering. En lijkt daarmee op vogelsoorten als de waterral, de porseleinhoen, en om het moeilijk te maken, ook op het ‘klein waterhoen’.
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338 . Met deze week naast veel eerste kuikens, distelvlinders, ook voorjaarspaddenstoelen en braamsluipers.

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.