Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Fenolijn 7 november 2021

7 nov 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
458 keer bekeken
  •  
porseleinzwam_in_de_zon_57f634888e6a4_large

Een echtpaar krakeend, een groep overtrekkende kraanvogels, bijen in de bloeiende chrysanten en een zwarte roodstaart. Deze meldingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder veel waarnemingen van paddenstoelen, zoals een porseleinzwam, een vliegenzwam en een nevelzwam.

Klapekster

Emmy Holleman uit het Drentse Vledderveen meldt dat ze ‘op dezelfde dag als vorig jaar’ haar klapekster heeft gezien, ‘op een kapvlakte tussen Vledder en Doldersum’. De klapekster is, naast de grauwe klauwier, één van de twee klauwieren die in Nederland voorkomen. De klapekster houdt van heide en open terreinen met struiken en kleine boompjes. Sinds 1999 broedt hij niet meer in Nederland maar in de winter komen enkele honderden exemplaren vanuit Scandinavië en Siberië hier overwinteren. Het zijn geduchte rovers die muizen, kevers en hagedissen verschalken vanaf een uitkijkpunt in een struik of klein boompje.

klapekster_ceesuri.jpg

Klapekster

© Fotograaf: ceesuri

Roestende ransuilen

Annelien uit het Gelderse Ingen vertelt dat ze 11 ransuilen aantreft in een boom. ‘Ze zitten goed verscholen, een enkeling die kijkt recht naar beneden op ons neer. Dat het er zoveel zijn is eigenlijk nog het beste te zien aan de enorme hoeveelheid vogelpoep en de braakballen die onder de boom liggen’, aldus de melding. Deze ransuilen zijn aan het ‘roesten’. In deze boom, de roestplaats van deze ransuilen, kunnen ze overdag goed rusten. Er kunnen wel tot dertig uilen in één boom slapen, allemaal statig rechtop. Om goed te blijven zitten, hebben ransuilen een ‘keerteen’ die naar voren en naar achteren gedraaid kan worden. Het gezamenlijke slapen op een roestplaats doen ransuilen vooral in het najaar en in de winter, aangezien ze de rest van het jaar samen met een partner druk met eieren en uilskuikens bezig zijn. Deze roestplaatsen kunnen vlak bij de bebouwing zijn, soms zelfs midden in een woonwijk.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

ZG jonge ransuilen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Ogentroost
Ogentroost8 nov 2021 - 20:32

De klapekster, schone gemaskerde schurk, een winters landschap met een handtekening