Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 6 maart 2022

  •  
04-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
583 keer bekeken
  •  
20200410_ZG_roodborsttapuit

Nijlganzen met jongen, uitgebloeide sneeuwklokjes, de eerste aardhommels, zingende veldleeuweriken, de eerste roodborsttapuit en een bloeiende schoenlappersplant. Deze meldingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je het verhaal achter de ‘Boekelse eco-steenuil’.

Kraanvogels

Hans Rikhof uit Enschede meldt: ‘hoog door de lucht, 12 kraanvogels naar het noordoosten zien trekken, soms in mooie cirkels, alsof ze even bleven hangen en soms in de vorm van een V’. En Mona Bosschieter uit Lochem ziet ook kraanvogels overvliegen: ‘hier word ik dus heel erg gelukkig van’. In een paar dagen tijd trokken ze deze week over het oosten van Nederland, op weg naar hun broedgebieden in Scandinavië. En als ze overvliegen maken ze vaak trompetterachtig geluid. Vanaf 2001 broeden er ook kraanvogels in ons land, en wel in natuurgebied het Fochteloërveen.

kraanvogel_13.jpg

Kraanvogels in de lucht

© Fotograaf: belterman

Weidehommel

Claire uit Blaricum is blij dat ze de eerste weidehommel bij haar in de tuin weer ziet. Het is een kleine hommelsoort, die vrij algemeen in Nederland voorkomt en vooral leeft in tuinen, parken en weidegebieden. Deze bij nestelt zowel bovengronds (in bijvoorbeeld composthopen) als ondergronds, in een volk van soms wel honderden hommels. Het is een generalist, die tot en met augustus op vrijwel alle planten vliegt, die nectar en stuifmeel leveren. In het vroege voorjaar zijn ze onder meer te vinden op wilgen en op longkruid.

weidehommel

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.