Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 6 februari 2022

  •  
06-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
649 keer bekeken
  •  
boomleeuwerik_cc_flickr_Pyconotus_01.jpg

Bloeiende narcissen, de eerste vinkenslag, bloeiende paarse krokussen, nijlganzen met jonkies, een vliegende dagpauwoog en de eerste zingende boomleeuwerik. Deze meldingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je een opmerkelijk verhaal over een turkse tortel, die is gaan broeden op de rand van het zonnescherm.

Kokmeeuw

Joop van Hoorn uit Amsterdam meldt: ‘ik zag een kokmeeuw met een zwarte kop en ik heb begrepen dat dit een voorjaars herkenningsteken is, dus deze vogel had al vroeg het voorjaar al in zijn kop’. In winterkleed hebben kokmeeuwen een bijna witte kop. Het lijkt wel alsof de kleine vogel dan een koptelefoontje op heeft. In het voorjaar slijt het witte opperlaagje eraf en verschijnen de donkere veren, zodat de meeuw een chocoladebruine kop heeft. In de winter zijn in ons land niet alleen ‘Nederlandse’ kokmeeuwen te zien. Ook exemplaren, die hebben gebroed in Finland, Zweden of de Baltische staten. Een deel van die meeuwen trekt door om in West-Afrika te overwinteren.

black-headed-gull-g1fdc02fa8_1920

Kokmeeuw in zomerkleed

© Pixabay

Paardenbloem

Katinka ten Hagen woont in Heerhugowaard en meldt een eerst bloeiende paardenbloem bij haar in de achtertuin. ‘de stengel is 19 centimeter hoog en de bloemdoorsnede is een kleine 4 centimeter’. Paardenbloemen kunnen het hele jaar door bloeien, maar het gros bloeit grofweg van maart tot en met mei. Maar in een zachte winter kan je ze ook al zien. Vruchtvorming en bloei zie je vaak tegelijkertijd: de pluizenbollen en de gele bloemen staan dan door elkaar heen.

Paardenbloem

Foto van een paardenbloem in bloei

© Paardenbloem - Fotograaf TheoTerwiel

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.