Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Fenolijn 5 december 2021

5 dec 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
422 keer bekeken
  •  
Grote gele kwikstaart in de Bekendelle

© Grote gele kwikstaart bij een natuurlijke beek

Een bloeiende oranje schijnpapaver, een koppel patrijzen, lensgallen bij de zomereik, een bloeiende kardinaalsmuts en doortrekkende grote gele kwikstaarten. Deze meldingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels Fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je een mooi verhaal over een groep ‘douchende’ Turkse tortels in een kersenboom.

Kleine wintervlinders

Jeannete Essink uit het Drentse Koekange meldt: ‘ik werd deze week door moeder natuur verrast met twee leuke cadeautjes. Ten eerste vond ik een zuidelijke boomsprinkhaan. Een lichtgroen dier, met een geelwitte streep over de kop tot aan het achterlijf’. Verder meldt Essink dat zij 15 vrouwtjes van de kleine wintervlinder heeft gezien: ‘ik zag er zelfs een eileggend’. Wintervlinders verschijnen altijd rond de eerste nachtvorst. De kleine wintervlinder komt het meeste voor. De vrouwtjes hebben geen vleugels. Als ze uit de pop komen, kruipen ze langs de boomstam op naar boven. Daar wachten ze tot een geschikt mannetje voorbijkomt en paart met hem, zodat haar eitjes bevrucht worden. Na de paring kruipt ze verder de boom in om daar haar eitjes te leggen. De eitjes komen pas uit op het moment dat de knoppen in het voorjaar uit gaan lopen.

man vrouw kleine wintervlinder

Man (links met vleugels) en vrouw (rechts zonder vleugels) kleine wintervlinder.

© Fotograaf: paulkreijger

Penseelveer van een houtsnip 

Hans Gartner uit het Friese Nes meldt dat hij aan de Waddendijk de restanten heeft gevonden van een houtsnip. Mogelijk een vogel, die tijdens de doortrek aan zijn einde is gekomen. Misschien gepakt door een havik of een slechtvalk. Gartner merkt nog iets op aan de vleugels: ‘precies op de knik, in het hoekje, zitten twee veertjes. Dat zijn penseelveertjes. Die werden in de 17e eeuw door schilders gebruikt als penseel’. 

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338)!

houtsnip_ogen.jpg

© Foto: pverschuuren

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

6 dec 2021 - 16:36

De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels.

jeanette
jeanette6 dec 2021 - 13:58

Het onderschrift bij de foto van de Kleine wintervlinder is onjuist.
Het gevleugelde exemplaar ( links op de foto) is het mannetje, de ongevleugelde (rechts op de foto) het vrouwtje.
Dus net andersom dan het bijschrift onder de foto.

1 Reactie
vroegevogels
vroegevogels7 dec 2021 - 10:51

Bedankt voor de reactie. Het onderschrift is aangepast.