Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 31 oktober 2021

  •  
29-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
koperwiek

© Koperwiek - Fotograaf horneman69

Distelvlinders, zweefvliegen op de klimop, koperwieken in de hulst, regenboogrussula’s en gierzwaluwen in Spanje. Deze meldingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je dat ook blauwe kiekendieven weer terug zijn in Flevoland en het verhaal over een grote bonte specht dat een nestkast heeft gerenoveerd.

Eikhaas

Dhr Buijs uit het Limburgse Mook laat weten dat hij tijdens een wandeling in natuurgebied de Pannenhoef in West-Brabant naast libellen en vlinders een hele hoop paddenstoelen heeft gezien. ‘Op de grond, inktzwammen, eikhaas, kastanjeboleet, eekhoorntjesbrood, russula’s en oesterzwammen op het hout’. De eikhaas (grifola frondosa) is een buisjeszwam. In Japan noemen ze het ook wel ‘de dansende paddenstoel’, vanwege de waaierachtige vorm. Ze worden daar ook gekweekt als eetbare paddenstoel (Maitake). De eikhaas groeit als parasiet aan de voet van de eik.

dikhaas

Eikhaas

© YvonneHoenen

Ruige dwergvleermuis

Hans Gartner uit het Friese Nes meldt ‘we staan buitendijks, het is windstil, het is bijna donker, en ineens zijn ze er, eerst een, toen drie en uiteindelijk vijf’. Hij heeft het over ruige dwergvleermuizen. ‘Die op hun reis vanuit de Baltische staten richting het westen vlogen en een poosje om ons heen vlogen’, voegt hij eraan toe. De herfst is de periode van paarvorming en paring voor ruige dwergvleermuizen. De mannetjes blijven het hele jaar in Nederland. De meeste vrouwtjes daarentegen verblijven het grootste deel van het jaar in Oost-Europa. En in de herfst vliegen ze naar het westen, een reis van wel 2000 km, op zoek naar mannetjes om mee te gaan paren.  

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

ruige_dwergvleermuis

ruige dwergvleermuis

© maureen

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.