Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 30 januari 2022

  •  
31-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
185 keer bekeken
  •  
zanglijster

© Zanglijster met lijsterbes. Fotograaf: jvbeilen

De eerste bloeiende winterakonieten, zingende merels, bloeiende narcissen, een zanglijster, een bloeiende judaspenning, de eerste kapsels van de knotskroesmos en zelfs een veldleeuwerik. Deze meldingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je een mooi verhaal over een roodborst, die profiteert in de schaduw van de merel.

Kleine voorjaarsspanner

Jeannete Essink uit het Drentse Koekange meldt: ‘ik vond deze week de eerste kleine voorjaarsspanners in de tuin. Twee mannetjes, gevleugeld, en ik vond ook nog een vrouwtje. Ze zaten dicht bij elkaar, dus kassa!’. De kleine voorjaarsspanner is een nachtvlinder, die vrij algemeen is in Nederland en actief is in de nacht. De vrouwtjes hebben geen vleugels en zijn in de ochtend regelmatig te vinden onder aan een boomstam. De mannetjes rusten overdag soms op de stam van een boom. Vaker zitten ze verscholen achter de schors of in een spleet van een bast.

Kleine Voorjaarsspanner

Kleine Voorjaarsspanner

© JancoGrave

Patrijs

Véronique Ruijs belt vanuit Halle in de Achterhoek. Zij meldt: ‘vanmorgen, het was nog donker, hoorde ik de kenmerkende roep van de patrijs weer. Het was zo leuk!’. De patrijs is een typische boerenlandvogel. De roep van de patrijs is een herkenbaar ‘kir-kir’. De patrijs en het boerenland waren tot ver in de 20e eeuw in een adem te noemen. Maar door de intensivering van de landbouw verdween het ideale broedgebied van deze prachtige vogel en nam de patrijzenstand dramatisch af. In 2005 waren er nog maar 5 duizend paartjes over. Terwijl er in de jaren zestig nog 50 duizend koppeltjes zaten. In de Achterhoek, een gebied dat vroeger gekenmerkt werd door veel bloemrijke akkerranden en ruigtes, is in 2013 (het jaar van de patrijs) een project gestart om de patrijs weer terug te krijgen. Boeren en tuinders werden benaderd om akkerranden en braakliggende terreinen in te zaaien met speciale wilde bloemen- en kruidenmengsels. Sinds enkele jaren zit de patrijs weer voorzichtig in de lift.

patrijs_sirte

© pieterbj

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.