Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 3 oktober 2021

  •  
03-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
461 keer bekeken
  •  
Oude geschubde inktzwam

© Oude geschubde inktzwam. Fotograaf: Dirk Slijkhuis

Met de regen, wind en kou van deze week is de herfst echt begonnen. De dikke jassen mogen weer aan, de bladeren vallen van de bomen en de natuur gaat een nieuwe fase in. Dat is zondag ook te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338), met waarnemingen van geschubde inktzwammen, de laatste wegtrekkende huiszwaluwen en planten in herfstkleuren.

Verder een bijzondere waarneming van een rood weeskind. Dat is een van de grootste nachtvlinders van Nederland, en familie van de spinneruilen.

Schoorsteenvegertje

Rens Pepels uit het Limburgse Berg aan de Maas meldt dat hij de laatste dagen opvallend veel zwarte roodstaarten heeft gezien op daken van huizen. ‘Deze zijn op doortocht naar Noord-Afrikaanse oorden’, aldus de waarnemer. Voor de vogels vertrekken eten ze hun buikje vol met zaden, bessen en insecten. Pepels vertelt nog een leuk feitje over de zwarte roodstaart: ‘deze mooie vogels worden in sommige streken van Limburg een ‘Schjorsteinvegerke’ genoemd, hetgeen in het Nederlands schoorsteenvegertje betekent’.

zwarte_roodstaart.jpg

Trekkende atalanta’s

Dennis Siebelink uit Woerden meldt dat hij onlangs in vier dagen van Eindhoven naar Parijs is gefietst. ‘Ik kwam een heel mooi natuurfenomeen tegen, namelijk de vlindertrek van de atalanta’. De grote zwarte vlinders, met de oranjerode band en witte vlekken op de vleugel zijn de laatste weken massaal gaan trekken naar het zuiden. ‘Op een gegeven moment was het een moeilijkheid om te voorkomen dat je tegen die atalanta’s aanfietste’, aldus Siebelink. De soort overwintert in Zuid-Europa. De nakomelingen vliegen volgend voorjaar weer naar het noorden. Deze atalanta’s brengen in de zomer dan weer een nieuwe generatie voort.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Atalanta_01.jpg

Atalanta

© Atalanta. Fotograaf: MarijkeS

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.