Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 3 juli 2022

  •  
03-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
451 keer bekeken
  •  
junikever.jpg

© Fotograaf: imac@ronald

Bloeiende vlinderstruiken, kolibrievlinders, otters, geurende lindebloesem, de eerste junikever, een bloeiende gele toorts en de eerste rups van de sint-jakobsvlinder. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je een ontroerend verhaal over de ontmoeting met een zandhagedis.

Veldkrekel

Nel uit Utrecht meldt: ‘tijdens onze fietsvakantie in de omgeving van Hengelo, Gelderland zag ik de eerste bloeiende linde en de eerste (veld)krekel van het jaar. Het was een week eerder dan anders. De veldkrekel wordt tot 25 millimeter lang en is geheel zwart van kleur; alleen na een vervelling is de kleur lichtbruin tot rood. De zwarte veldkrekel heeft vleugels maar leeft op de bodem, en heeft een vrij rond en stomp lichaam, met stevige poten waar de krekel, vooral als het warm is, razendsnel mee kan rennen. De kop en halsschild zijn zeer stevig en glanzend, de voorzijde lijkt enigszins op een helm. Het gesjirp van krekels op een zwoele avond, dat geeft het echte zomergevoel! Het zijn overigens alleen de mannetjes die dat geluid maken en dat doen ze met hun vleugels: met de tandjes op hun rechtervoorvleugel raspen ze over een richel op de linkervoorvleugel. En hoe warmer het is, des te meer sjirpen per minuut! In Nederland komen vier soorten krekels voor: de huiskrekel, de boskrekel, de veenmol en de veldkrekel.

veldkrekel.jpg

Bruidsvlucht mieren

Een luisteraar uit Almere meldt: ‘Bij het leegruimen van de tuin van mijn dochter vond ik een heel mierennest. Een hoop van die mieren hadden vleugels. Ze wachten op de bruidsvlucht, ze vliegen dan allemaal tegelijk uit. Nu maar wachten op de juiste barometerstand’. Elk jaar scheuren mierennesten ineens open om duizenden vliegende mieren in golven uit te laten vliegen. Dit gebeurt eind juni - begin juli wanneer er massaal tientallen nieuwe koninginnen en honderden vruchtbare mannetjes geboren worden. Op drukkende zomerdagen scheuren meerdere nesten open en vliegen alle mannetjes en maagdelijke koninginnen uit. Tijdens deze zogenaamde bruidsvlucht slaat de koningin genoeg sperma op voor de rest van haar leven die ze krijgt van een of enkele mannetjes die het hoogst vliegen. De mannetjes zullen vrij snel daarna op de grond sterven. De mieren zijn niet gewend om te vliegen en belanden daardoor vaak in je haar of drankje. Als de paring voltooid is bijten de koninginnen hun vleugels af en gaan op zoek naar nieuwe nestplaatsen in de bodem om een nieuwe kolonie te starten.

Mieren_Voorb._bruidsvlucht__Jinze_Noordijk__01.jpg

Mieren voor de bruidsvlucht.

© Jinze Noordijk

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.