Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 26 september 2021

  •  
26-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
Smienten

Vliegende smienten

© Smienten, fotograaf: belterman

Herfstasters in volle bloei, de eerste smienten, dagpauwogen op de bloeiende klimop en een paddenstoel met de naam ‘de gewone krulzoom’. Deze meldingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder een paartje zeearenden, dat een groep kolganzen doet schrikken en een merel, die weer zachtjes is gaan zingen.

Blauwe knoop

Bertus van der Kolk van de IVN-tuin in het Gelderse Rheden meldt dat bij het plaatsje Lievelde ‘een blauwe waas over het land ligt’. Dat is van de blauwe knoop. Dat is een ‘geweldige nectarplant’, aldus Van der Kolk. Het gonsde er van de zweefvliegen en van bijen voegt hij eraan toe. De blauwe knoop is een meerjarige plant, die tot in oktober kan bloeien. En dat is fijn voor onder andere bijen omdat de meeste andere soorten dan al uitgebloeid zijn. De plant komt voor op heidevelden, in veenmoerassen en in blauwgraslanden.
Blauwe knoop

Blauwe Knoop

© Hans Braxmeier

Tjiftjaf

José Vrakking uit Leeuwarden meldt dat ze een tjiftjaf heeft gehoord: ‘ik denk dat kan toch niet, nu nog?’. Maar na het gecontroleerd te hebben blijkt het inderdaad om een tjiftjaf te gaan. De najaarstrek van deze soort begint al in augustus en gaat door tot begin oktober. Dus het lijkt hier te gaan om een late tjiftjaf. De onopvallend bruingroen gekleurde bosvogel overwintert met name in Spanje, Portugal en in Noord-Afrika. Bij hele zachte winters blijven er ook tjiftjaffen in Nederland.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
Tjiftjaf - Cursus Vogelzang

© Fotograaf: amkeizer

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.