Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 24 oktober 2021

  •  
22-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
Eekhoorn

© Fotograaf: Gré Pape

Bloeiende akkerleeuwenbek, een dagpauwoog, een geschubde inktzwam en de eerste knopjes van de kerstroos. Deze meldingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je hoe een echtpaar uit Veendam geniet van de eekhoorntjes in de tuin. De knaagdieren rennen af en aan met walnoten. Hiermee leggen ze een fijne voorraad aan voor de winter.

Kwartel

John Peters meldt dat hij al fietsend door het Wageningse Binnenveld 12 kwartels ziet in een weiland. ‘Een heel dozijn laatstelingen, denk ik’, aldus Peters. Deze kleine schuwe akkervogels zijn redelijk zeldzaam in Nederland. Naar schatting zijn er nog enkele duizenden broedparen in ons land. Van augustus tot en met oktober trekken ze weg naar hun Noord-Afrikaanse en Zuid-Europese overwinteringsgebieden. Het verhaal gaat kwartels met hun geluid de graanoogst zouden ‘aankondigen’. Des te vaker de kwartel slaat, des te beter het graan gegroeid zou hebben. Componist Beethoven laat de kwartel in zijn 'Wachtelschlag' horen via de piano en in de zang: ‘Fürchte Gott, fürchte Gott! Ruft mir die Wachtel ins Ohr’.

Kwartelkoning_ivn.jpg

Paddenstoelentijd

Maria meldt dat ze tijdens het lopen van het kloosterpad, traject Boxmeer-Eindhoven, allerlei paddenstoelen heeft gezien. ‘Een berkenzwam, een geschubde inktzwam, een koraalzwam, een parasolzwam, porseleinzwam, vliegenzwam, zwavelkopjes, aardappelbovisten’. ‘Een lust voor het oog’ voegt ze er nog aan toe. Porseleinzwammen worden vaak aangetroffen op takken van beuken. Het is dan ook een parasiet. Deze witte tot ivoorkleurige plaatjeszwam heeft een hoed dat bedekt is met een slijmlaagje. De aardappelbovist hoort tot de bekendste paddenstoelen die we hebben. De zwam is knolvormig (aardappelachtig) en bruingeel van kleur. Het is een stuifzwam, en die naam slaat op de manier waarop de paddenstoel zijn sporen verspreidt.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

porseleinzwam_in_de_zon_57f634888e6a4_large
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.