Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Fenolijn 21 november 2021

21 nov 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
158 keer bekeken
  •  
dagpauwoog_18.jpg

© Fotograaf: jokenijenhuis

De gele trilzwam, late lepelaars, een merel die zijn hoogste lied zingt, een dagpauwoog, bloeiend bitterzoet en een weiland vol wulpen. Deze meldingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je een mooi verhaal over hoe een eenvoudige nachtkaardespin iemand kan ontroeren.

Nijlganzen

Herman Ras uit Uitgeest meldt dat hij bij het Alkmaardermeer een paartje nijlganzen heeft gezien ‘met pullen van hooguit drie weken oud’. ‘Het waren zeven stuks’, voegt hij eraan toe. Terwijl het broedseizoen voor de meeste vogels allang voorbij is, zijn er ook soorten die het hele jaarrond nakomelingen kunnen krijgen. Zoals de nijlgans. Sinds de jaren ’60 komt deze van oorsprong Afrikaanse vogel in Nederland voor. De nijlgans is grijsbruin gekleurd en is goed te herkennen aan de donkere vlek rondom het oog. Het is een eendachtige vogel, die gemiddeld een tot twee broedsels per jaar heeft.

nijlgans_01.jpg

© Moeder Nijlgans laat zien hoe het moet. Fotograaf: drievliet.

Teek uit de mouw

Daphne de Boer uit Drachten meldt dat ze opvallende ontdekking deed na een herfstwandeling in de Beetsterzwaagse Bossen in Friesland. ‘Er kroop een teek uit mijn mouw, die zich eerst tegoed had gedaan aan mij. En daarna kruipend uit mijn mouw kwam. Ik was helemaal verbaasd dat er in deze tijd van het jaar nog teken waren. Dus toch nog goed opletten’. In november kan je dus nog een tekenbeet oplopen. Op zonnige dagen met temperaturen boven de tien graden verlaten sommige teken hun winterrustplaats in de bodem. In december en januari zitten de meeste teken in de bodem, goed beschermd tegen winterse omstandigheden. Maar op een zachte winterdag, als de zon schijnt kunnen er een paar tevoorschijn komen. 

teek

© Teek - Bron Pixabay

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar