Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Fenolijn 035-6711338

12 okt 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Kolibrievlinder

© Fotograaf: Trudy d’Anjou

Het is het beste jaar voor de kolibrievlinder ooit in Nederland. Vermoedelijk vanwege de extreem warme zomer. Dat meldt de Vlinderstichting. Nog nooit zijn zoveel waarnemingen van deze wonderlijk vliegende vlinder doorgegeven. 2015 was ook een topjaar voor de kolibrievlinder, maar hoogstwaarschijnlijk is 2018 een beter jaar. Opvallend is ook het enorme aantal filmpjes van de kolibrievlinder, die Vroege Vogels dit jaar heeft binnengekregen.
Compilatie kolibrievlinders in het najaar:  
Filmers: Gerrit Stronks Aalten, Marieke Vinckers, Silas van Brakel, Erik de Rijke, Lieke Kortenhorst, Hilde Bronder en Marloes Lunenborg.
De warmte zorgt ervoor dat de kolibrievlinder deze zomer meer vlieguren kon maken dan in andere jaren. Hij hoeft minder energie te steken om warm te worden, de zon doet al het werk. 
De kolibrievlinder is een trekvlinder, die in Nederland niet in de winter kan overleven. In het voorjaar komt hij vanuit het zuiden onze kant op, plant zich voort en sterft. De nakomelingen trekken in het najaar weer terug. Hij lijkt sprekend op een kolibrie (de vogel) zowel qua uiterlijk als qua gedrag, vandaar dat veel mensen hem nogal eens denken, dat ze de exotische vogel in de tuin hebben. De kolibrievlinder heeft een dik lijfje en snel bewegende vleugels, waarmee hij stil in de lucht kan hangen als hij met zijn lange roltong nectar uit de bloem aan het zuigen is.
Meer dagvlinders hebben dit jaar geprofiteerd van de extreem warme en droge zomer. Zo zijn er aanwijzingen dat er tweede generaties zijn van de kleine ijsvogelvlinder, het heideblauwtje, het groot dikkopje, het veenhooibeestje en de grote vuurvlinder, aldus de Vlinderstichting.
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338 .
Bron: Vlinderstichting

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.