Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 035-6711338

  •  
04-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Merel

© Fotograaf: boshuis

Het is een slecht jaar voor de merel. Volgens SOVON vogelonderzoek zijn de aantallen ten opzichte van vorig jaar gedaald met 15%. Vermoedelijk heeft het te maken met de uitbraak van het voor merels dodelijke usutu-virus, in de zomers van 2016 en 2017.
Dit virus komt uit Afrika en wordt overgebracht door muggen. Een besmette merel ziet er ongezond en verzwakt uit en heeft een vrij rommelig verenkleed.
Volgens SOVON zijn er vooral in steden en dorpen minder merels. De afname daarbuiten is maar 4 a 6%. Ondanks het usutu virus is de zwarte zoetgevooisde zanger nog steeds de meest algemene broedvogel van Nederland. De dichtheden in het stedelijk gebied zijn nu hoger dan in de natuur.
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338 .
Bron: SOVON

Meer over:

usutu, fenolijn, merel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.