Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 035-6711338

  •  
26-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ogen vuurjuffer

© Fotograaf: Johannes22

Na de eerste grote golf aan lentevlinders en trekvogels als de koekoek, de boerenzwaluw en de gierzwaluw is de tijd aangebroken van de eerste libellen van het voorjaar. Door het warme weer zijn al verschillende soorten te zien. Zoals de vuurjuffer en ook de noordse witsnuitlibel. Ook beekrombouten, grote roodoogjuffers, glassnijders, platbuiken, smaragdlibellen, de viervlekken en de venwitsnuitlibellen zijn weer actief.

Vuurjuffer

De vuurjuffers waren dit jaar wat aan de late kant, maar toen het warm werd begonnen ze massaal uit te sluipen. Ze doen dan als het ware hun 'larvejas’ uit. Het grootste deel van zijn leven brengt de vuurjuffer door onder water: als larve. Tijdens de paring vormen vuurjuffers een paringswiel. Het vrouwtje buigt haar achterlijf naar de borst van het mannetje. Na de paring legt het vrouwtje haar eitjes in het water, waar weer nieuwe larven uitkomen.
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338 .
Bron: Vlinderstichting
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.