Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 035-6711338

  •  
16-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Kleine watersalamander

© Fotograaf: ekster

De salamandertrek is aanstaande. Sterker nog, begin februari werden al exemplaren aan de wandel gezien, op weg naar hun voortplantingswateren zoals tuinvijvers. En toen viel de vorst in en gingen de salamanders ‘on hold’.
Maar, zo gauw het kwik weer een beetje stijgt, de komende weken zijn ze weer te zien! 's Avonds heb je de meeste kans!
De voorjaarstrek van watersalamanders vindt vooral in februari plaats; vaak al weken voor de paddentrek. De meeste salamanders trekken ’s nachts, bij voorkeur onder vochtige weersomstandigheden en een temperatuur van rond de 5 °C. De mannetjes gaan het eerst; enkele dagen of weken later volgen de vrouwtjes. 
In Nederland komen vijf inheemse soorten salamanders voor. De ernstig bedreigde vuursalamander is de enige landsalamander. De kleine watersalamander, Alpenwatersalamander, kamsalamander en vinpootsalamander zijn echte watersalamanders.
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338 .
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor