Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Fenolijn 035-6711338

16 feb 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kleine watersalamander

© Fotograaf: ekster

De salamandertrek is aanstaande. Sterker nog, begin februari werden al exemplaren aan de wandel gezien, op weg naar hun voortplantingswateren zoals tuinvijvers. En toen viel de vorst in en gingen de salamanders ‘on hold’.
Maar, zo gauw het kwik weer een beetje stijgt, de komende weken zijn ze weer te zien! 's Avonds heb je de meeste kans!
De voorjaarstrek van watersalamanders vindt vooral in februari plaats; vaak al weken voor de paddentrek. De meeste salamanders trekken ’s nachts, bij voorkeur onder vochtige weersomstandigheden en een temperatuur van rond de 5 °C. De mannetjes gaan het eerst; enkele dagen of weken later volgen de vrouwtjes. 
In Nederland komen vijf inheemse soorten salamanders voor. De ernstig bedreigde vuursalamander is de enige landsalamander. De kleine watersalamander, Alpenwatersalamander, kamsalamander en vinpootsalamander zijn echte watersalamanders.
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338 .

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar