Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 19 december 2021

  •  
19-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
426 keer bekeken
  •  
ijshaar_5a548d7a48d9a_medium

Ijshaar

© antje1961

Een bloeiende mahoniestruik, sporen van een bever, ijshaar en een grote spinnende watertor. Deze meldingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels Fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je over een energieke jonge egel die gered wordt van een kat en een dappere vink die komt snoepen van zonnebloempitten. 

Flinkie de vink keert terug 

Hannah in Emmeloord heeft een bijzondere melding: Flinkie de vink is terug! Deze dappere vink heeft maar één poot (zijn andere pootje is een stompje) en verbleef vorige winter in haar achtertuin. "Hij zocht lekker naar de zonnebloempitten die de koolmezen en pimpelmezen op de grond lieten vallen".  Hannah noemt de vogel Flinkie: "omdat het een flinke vink was". Nu, een jaar later, is deze vogel terug in Hannah's tuin. "Ik hoopte, en droomde van deze terugkeer, maar ik had het nooit verwacht!" 

vink_5c543027608de_medium

Vink

© A Streutker

De eerste perentak nachtvlinder 

Dik Vonk werkte als stadsecoloog in de gemeente Haarlem. Hij melde deze week dat de eerste perentak nachtvlinder in zijn vangkist is opgedoken. "Die begint normaal gesproken in januari te vliegen, maar ieder jaar zijn er een paar die al in december verschijnen", vertelt hij. Deze vlinder komt voornamelijk voor in loofbossen en struwelen en is ook te vinden in stadsparken. 

een_soort_van_logica_6020fe3919098_medium

Perentak nachtvlinder

© Champ d'Icare (Icarus) on Pinterest

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338)!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.