Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 16 januari 2022

  •  
14-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
841 keer bekeken
  •  
goedemorgen_mr_bosuil_5bbcf06a4062e_medium

Een bosuil gefotografeerd bij zonsopgang.

© ThijsGlastra

Een groep brandganzen vliegt over, een specht roffelt in de mist en een tiental witte kwikstaarten foerageert in de tuin. Deze meldingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels Fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je van een luisteraar die 's ochtends vroeg wakker werd van de roep van de bosuil.

Heksensnot

In natuurgebied de Onlanden vlakbij Groningen trof een luisteraar heksensnot, oftewel sterrenschot, aan. Deze witte, half doorzichtige substantie is afkomstig van een vrouwtjes pad of kikker. Wanneer zij uit hun winterslaap komen, vormen ze een sappige prooi voor reigers of andere roofdieren. Dus: hap, slik, weg! Maar de buik van de kikker of pad zit in het voorjaar vol met eitjes en de gelei waar de eitjes in zitten. Zodra de reiger de kikker of pad heeft opgegeten, komt de gelei in contact met vocht in de maag. Hierdoor zwellen de eitjes enorm op. Het roofdier krijgt hier buikpijn van en braakt de gelei uit. Op die manier kun je hier en daar in de natuur hoopjes met een wit-achtig gelei tegenkomen. Wil je hier meer over lezen? Klik hier

heksensnot_5acba79a05c6f_medium

Heksensnot, oftewel sterrenschot

© jokevandepoppe

Lieveheersbeestjes in huis 

Nellie uit Leiden ziet in de slaapkamer groepjes lieveheersbeestjes die dicht tegen elkaar aan gekropen zijn. Hier brengen ze, net als elk jaar, de winter door. Per soort verschilt of de lieveheersbeestjes buiten- of binnenshuis overwinteren. Het inheemse tweestippig lieveheersbeestje en het Aziatisch lieveheersbeestje geven de voorkeur aan binnenhuis overwinteren. Je kunt ze samengeklonterd vinden in onder andere hoeken of de kieren van ramen.

0a380c982b2ffc0dfac0d4d30fc203b2

© vrouwinglas

035-6711338

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.