Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Fenolijn 16 januari 2022

14 jan 2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
711 keer bekeken
  •  
goedemorgen_mr_bosuil_5bbcf06a4062e_medium

Een bosuil gefotografeerd bij zonsopgang.

© ThijsGlastra

Een groep brandganzen vliegt over, een specht roffelt in de mist en een tiental witte kwikstaarten foerageert in de tuin. Deze meldingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels Fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je van een luisteraar die 's ochtends vroeg wakker werd van de roep van de bosuil.

Heksensnot

In natuurgebied de Onlanden vlakbij Groningen trof een luisteraar heksensnot, oftewel sterrenschot, aan. Deze witte, half doorzichtige substantie is afkomstig van een vrouwtjes pad of kikker. Wanneer zij uit hun winterslaap komen, vormen ze een sappige prooi voor reigers of andere roofdieren. Dus: hap, slik, weg! Maar de buik van de kikker of pad zit in het voorjaar vol met eitjes en de gelei waar de eitjes in zitten. Zodra de reiger de kikker of pad heeft opgegeten, komt de gelei in contact met vocht in de maag. Hierdoor zwellen de eitjes enorm op. Het roofdier krijgt hier buikpijn van en braakt de gelei uit. Op die manier kun je hier en daar in de natuur hoopjes met een wit-achtig gelei tegenkomen. Wil je hier meer over lezen? Klik hier

heksensnot_5acba79a05c6f_medium

Heksensnot, oftewel sterrenschot

© jokevandepoppe

Lieveheersbeestjes in huis 

Nellie uit Leiden ziet in de slaapkamer groepjes lieveheersbeestjes die dicht tegen elkaar aan gekropen zijn. Hier brengen ze, net als elk jaar, de winter door. Per soort verschilt of de lieveheersbeestjes buiten- of binnenshuis overwinteren. Het inheemse tweestippig lieveheersbeestje en het Aziatisch lieveheersbeestje geven de voorkeur aan binnenhuis overwinteren. Je kunt ze samengeklonterd vinden in onder andere hoeken of de kieren van ramen.

0a380c982b2ffc0dfac0d4d30fc203b2

© vrouwinglas

035-6711338

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar