Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 13 februari 2022

  •  
13-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
512 keer bekeken
  •  
Foto weidevogels kievit

Kievit

© David van Megen

Grote zaagbekken, bloeiende narcissen, knoppen in de schoenlappersplant, kieviten met het voorjaar in de bol en een halsbandparkiet in Noord-Brabant. Deze meldingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je een mooie dichterlijke waarneming van een pimpelmees.

Paddentrek 

Sanne van Gemerden geeft haar waarneming door vanuit het Drentse Wittelte. ‘Ik zie de eerste kikker oversteken. Het is regenachtig. Ik hoop dat ze allemaal hun poeltjes kunnen bereiken om zich te gaan voortplanten’. Het is duidelijk, de paddentrek is, heel voorzichtig begonnen. En dat is vroeg, begin februari. Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij padden en kikkers van hun winterverblijven naar het water trekken om zich voort te planten. De meeste paddentrek vindt in maart plaats, maar in een zachte winter begint het vroeger.

buinekikker_jvriens

Gezonde bruine kikker

© jvriens

Ooievaars

Trees Cremers uit het Brabantse Best meldt dat ze tijdens een wandeling in Liempde een stel ooievaars ziet op een nest. ‘Tot onze grote verbazing waren ze al aan het paren’. Pauline Kuipers uit het Gelderse Oosterbeek meldt dat ‘haar koppeltje ooievaars’ ook weer is teruggekeerd op het nest. Deze twee koppeltjes hebben waarschijnlijk in Nederland overwinterd. De ooievaars die de winter zuidelijker doorbrengen, zoals in Zuid-Europa en West-Afrika arriveren vaak pas in maart of april.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

ooievaars_op_het_nest_5e7c9dc14cee3_medium

Ooievaars

© hbrummelhuis

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.