Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Fenolijn 12 september 2021

  •  
12-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
686 keer bekeken
  •  
Gewoon-eekhoorntjesbrood-Martijn_Oud.JPG

© foto: Martijn Oud

Bloeiend pijlkruid, jonge huiszwaluwen, rupsen van de koninginnepage, het eerste eekhoorntjesbrood en tapuiten op trek zijn deze week te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je hoe een zeehond in de Waddenzee op jacht gaat naar een lekker hapje eidereend.

Gentiaanblauwtje

Colette de Haas uit Langelille doet een melding vanuit het Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe. ‘Op de heide was een pad vol bloeiende blauwe klokjesgentiaan waarop het gentiaanblauwtje haar eitjes afzet’. Klokjesgentiaan bloeit grofweg van juli tot en met september. Het is een waardplant voor het gentiaanblauwtje, een zeldzame vlinder, dat de eitjes afzet op de nog niet geopende bloemen. De jonge rups eet zich vanuit het eitje, de bloem in. Na een dag of tien laat de rups zich op de grond vallen en wacht tot hij wordt meegenomen door een bossteekmier of een moerassteekmier. Het blauwtje overwintert als rups in het mierennest en daar vindt ook de verpopping plaats.
gentiaanblauwtje_huubverbeek

Rouwmantel

Sjoukje Bos uit Groningen meldt dat ze een bijzondere vlinder heeft gezien onder een appelboom bij haar in de buurt. Het gaat om een rouwmantel. De laatste weken zijn er honderden van deze vlinders waargenomen over heel Nederland. Volgens de Vlinderstichting is er momenteel een invasie aan de gang van de rouwmantel. Deze trekvlinder is vrij groot (formaat koninginnenpage) en heeft roodbruine vleugels met een witte rand. De rouwmantel is al sinds 1964 als standvlinder uit Nederland verdwenen. Maar in sommige jaren is er dus sprake van een invasie van deze vlinderreus.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
Rouwmantel

Rouwmantel

© Kars Veling

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.