Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 12 september 2021

  •  
12-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
728 keer bekeken
  •  
Gewoon-eekhoorntjesbrood-Martijn_Oud.JPG

© foto: Martijn Oud

Bloeiend pijlkruid, jonge huiszwaluwen, rupsen van de koninginnepage, het eerste eekhoorntjesbrood en tapuiten op trek zijn deze week te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je hoe een zeehond in de Waddenzee op jacht gaat naar een lekker hapje eidereend.

Gentiaanblauwtje

Colette de Haas uit Langelille doet een melding vanuit het Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe. ‘Op de heide was een pad vol bloeiende blauwe klokjesgentiaan waarop het gentiaanblauwtje haar eitjes afzet’. Klokjesgentiaan bloeit grofweg van juli tot en met september. Het is een waardplant voor het gentiaanblauwtje, een zeldzame vlinder, dat de eitjes afzet op de nog niet geopende bloemen. De jonge rups eet zich vanuit het eitje, de bloem in. Na een dag of tien laat de rups zich op de grond vallen en wacht tot hij wordt meegenomen door een bossteekmier of een moerassteekmier. Het blauwtje overwintert als rups in het mierennest en daar vindt ook de verpopping plaats.
gentiaanblauwtje_huubverbeek

Rouwmantel

Sjoukje Bos uit Groningen meldt dat ze een bijzondere vlinder heeft gezien onder een appelboom bij haar in de buurt. Het gaat om een rouwmantel. De laatste weken zijn er honderden van deze vlinders waargenomen over heel Nederland. Volgens de Vlinderstichting is er momenteel een invasie aan de gang van de rouwmantel. Deze trekvlinder is vrij groot (formaat koninginnenpage) en heeft roodbruine vleugels met een witte rand. De rouwmantel is al sinds 1964 als standvlinder uit Nederland verdwenen. Maar in sommige jaren is er dus sprake van een invasie van deze vlinderreus.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
Rouwmantel

Rouwmantel

© Kars Veling

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.