Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Fenolijn 12 december 2021

  •  
12-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
242 keer bekeken
  •  
stofluis_AdBakker.jpg

© Fotograaf: AdBakker

Staartmezen, koperwieken, diverse soorten wantsen en de stofluis. Deze meldingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels Fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder ook nog een bijzondere ontmoeting met een houtsnip en een grote groep sneeuwgorzen die niet bang blijken te zijn voor mensen.

Stofluis

Dick Kortekaas uit Haarlem legt ons in de fenolijn uit dat een stofluis geen luis is en ook niet van stof houdt. Ze komen vaak juist voor in vochtige omgevingen. Binnen het insectenrijk behoren zij tot een eigen orde.Stofluizen zijn kleine insecten van maximaal 4 mm. Hun kleur is wit, grijs of donkerbruin. Sommige soorten zijn gevleugeld, andere hebben helemaal geen vleugels. Ze hebben een zacht lichaam, lange antennen en bijtende monddelen. Daarmee verschillen ze van de bladluis met z'n zuigsnuit.  

stofluis_5fcff0fd2a780_medium

Stofluis

© bruinekikker

Rode hooiwagen

Hij dacht dat het een haar was, George Knottnerus uit Ede, die hij op het kozijn van de voordeur zag. Hij wilde hem weghalen maar plots verschenen er nog zeven “haren” bij. Het blijkt om een spin te gaan, de Opilio canestrinii oftewel de rode hooiwagen. De soort is in 1991 voor het eerst in ons land waargenomen, maar tegenwoordig is het een van onze algemeenste soorten. De rode hooiwagen zit graag op muren, maar komt ook voor in bossen en bosranden.

rode_hooiwagen_612b5b856d798_medium

Rode hooiwagen

© hbrummelhuis

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338)!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar