Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 10 juli 2022

  •  
10-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
865 keer bekeken
  •  
blauwe_glazenmaker_vrouw_-_Kars_Veling.jpg

De eerste blauwe glazenmakers, koninginnenpages, zingende merels, een hoornaarvlinder en bloeiend klimopbremraap. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je een verhaal over een bijzondere ontmoeting met een dagpauwoog.

Kwartel

Lykele Zwanenburg uit Dronten meldt: ‘Ik hoorde vandaag op twee kavels tarwe bij Dronten de baltsroep van twee kwartels. Met hun opvallende roep, dat lijkt op ‘kwek me dit, kwek me dat’. Je ziet ze zelden, die kwartels. Ze leven tamelijk verborgen, in ruige graslanden of graanakkers. Het aantal broedparen in Nederland wordt geschat tussen de 1500-3500 exemplaren. De kwartels overwinteren in Afrika. Zij komen begin mei in Europa aan in de hoop dat de gewassen al voldoende dekking geven. Kwartels hebben dekking nodig om te leven en om hun jongen groot te brengen. Zij zoeken daarom vooral akkers op, waar graan of aardappels worden verbouwd. Lykele Zwanenburg werd eerder dit jaar de winnaar van de Lelyprijs 2022. Hij kreeg de prijs 'voor zijn tomeloze inzet om de natuur en de natuurwaarden in Flevoland te behouden en te versterken.'

20210908_ZG_kwartel

Vliegend hert

Rene Huisman uit Apeldoorn meldt: ‘Zaterdag liepen we ’s avonds in het bos bij Radio Kootwijk en zagen we een grote kever vliegen. Het bleek om een vliegend hert te gaan, een mannetje. Hij cirkelde als een drone om ons hoofd heen’. Het vliegend hert leeft in Nederland vooral op de Veluwe, Zuid-Limburg en in het noorden van Twente. De kever is makkelijk te herkennen aan zijn imposante kaken. Het lijkt alsof deze kaken een sterk verdedigingsinstrument zijn, maar schijn bedriegt. De kaken zijn niet zo sterk. Hij gebruikt ze vooral om andere mannetjes en gewillige vrouwtjes te imponeren. De vrouwtjes hebben een stuk minder grote kaken maar kunnen wel harder bijten. Het vliegend hert brengt het overgrote deel van zijn leven als larve door in dood hout. Dit hout moet door schimmels als bijvoorbeeld eikenrot en witrot aangetast zijn.

vliegend_hert_5b46760bd6f40_large

Vliegend hert

© Catherina

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor