Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Fenolijn 035 - 67 11 338

30 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
rotgans_08.jpg
De eerste arctische ganzen zijn de afgelopen weken ons land binnengekomen. Het gaat met name over de kolgans, de toendrarietgans en de rotgans. Volgens SOVON Vogelonderzoek is het winterse ganzenseizoen daarmee nog eerder gestart dan in voorgaande jaren.
Een deel van de vogels trekt over Nederland. Een ander deel overwintert hier ook echt. Ook bij onze oosterburen zijn de eerste winterganzen gesignaleerd. In Oost-Duitsland zijn al groepen toendrarietganzen gezien van meer dan 6000 stuks.
Van 1 tot en met 10 oktober zijn de landelijke bodemdierendagen . De aftrap is tijdens de open dag van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Van de zebraspin tot de tijgerslak en van de pissebed tot de duizendpoot.
Volgens het NIOO zijn bodemdieren erg belangrijk voor een gezonde bodem en dus voor ons.
 
In 2015, het Internationale Jaar van de Bodem, was er de eerste Bodemdierendag op 4 oktober. Dat was een succes! Daarom organiseren het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centre for Soil Ecology (CSE) nu voor de tweede keer deze landelijke zoektocht. Ditmaal heeft iedereen 10 dagen de tijd, rondom Dierendag.
 
“We gaan niet op zoek naar de Big Five van een normale safari, maar naar de Small Ten!,” zegt bodemdierenkenner Gerard Korthals van het NIOO. Doel is om met de speciale bodemdierenzoekkaart te scoren hoeveel bodembewoners van 10 algemene groepen er rondscharrelen in je omgeving.
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338 .
Bron: SOVON Vogelonderzoek en het NIOO

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.