Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Feestmaal voor zwarte sterns en futen

17 jun 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Filmer Vincent Sanders zag in de Millingerwaard een compact clubje zwarte sterns en een visdief gezamenlijk foerageren door herhaaldelijk naar het water te duiken op een betrekkelijk klein wateroppervlak. "Eenmaal dichterbij gekomen blijkt dat de sterns gebruik maakten van enkele onderwater foeragerende futen. De futen dreven waterbeestjes naar de oppervlakte waarna de sterns ze gemakkelijk uit het water konden pikken. De sterns wisselden soms even van fuut, om zoveel mogelijk voedsel naar binnen te kunnen schalken", schrijft Vincent.

Dit fenomeen schijnt commensaal foerageer gedrag te heten. Twee of meerdere verschillende (vogel)soorten op zoek naar voedsel waar ze van elkaars kwaliteiten gebruik maken. Tussen de vogels is geen agressie of strijd om voedsel. Dit is vaker in het binnenland te zien bij aalscholvers welke vis naar de oppervlakte drijven, waar vervolgens grote zilverreigers staan te wachten om de vis te kunnen vangen. 

Jan Velema filmde eerder deze groep slobeenden en tafeleenden vanuit de schuilhut in Harderbroek. De snavel van de slobeend is zo ontwikkeld dat hij water kan filteren. Zo kan hij bijvoorbeeld dierlijk plankton eten. Tafeleenden duiken juist naar voedsel. Zij eten o.a. zaden, wortels en kleine visjes. 
De officiële definitie van commensalisme in de biologie: Samenlevingsvorm of interactie tussen twee organismen waarbij de samenlevingsvorm het ene organisme positief beïnvloedt en de andere organisme geen voordeel of nadeel van de relatie ondervindt. (Bron: Biologielessen.nl)

Meer over:

fuut, zwarte stern

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar