Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Faunabescherming: Nota Dierenwelzijn wekt valse verwachtingen

  •  
25-01-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_106707.jpg

© konijn

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Gerda Verburg, heeft op 12 oktober 2007 de Nota Dierenwelzijn naar de Kamer gestuurd. Volgens de Faunascherming werden met deze titel bepaalde verwachtingen gewekt die op geen enkele manier worden waargemaakt.
Het grootste deel van deze Nota gaat over gehouden dieren, maar er is ook een hoofdstuk gewijd aan in het wild levende dieren. Als uitgangspunt wordt daarin gesteld dat de menselijke bemoeienis ten aanzien van deze dieren zoveel mogelijk wordt beperkt. 'Ten algemene geldt voor menselijk ingrijpen het 'Nee, tenzij' principe.' Alleen als ingrijpen noodzakelijk is kan dit onder strikte voorwaarden worden toegestaan, aldus de Nota.
Volgens de Faunabescherming betekent dit dat plezierjacht ofwel de jacht op wild (haas, konijn, fazant, houtduif en wilde eend), met als enige reden het plezier dat de jager eraan beleeft, niet valt onder de definitie van 'noodzakelijk ingrijpen'.
Maar op de vraag vanuit de Kamer waarom de minister er niet voor kiest om de jacht op wild te verbieden antwoordt zij recent dat daar geen aanleiding voor is. Zij zegt dat de jacht wettelijk is toegestaan. Dat is wat de Faunabescherming betreft het omdraaien van de feiten. Volgens de stichting hoort plezierjacht niet thuis in een moderne maatschappij en met de Nota Dierenwelzijn was er juist een uitstekende aanleiding om deze wettelijke toestemming nu eindelijk af te schaffen. De jachtlobby heeft ook deze minister van Landbouw, zoals al haar voorgangers, kennelijk nog steeds stevig in zijn greep, aldus de Faunabescherming.
Hetzelfde verhaal geldt, meent de stichting, voor de sportvisserij. Ook hierbij worden dieren ernstig in hun welzijn aangetast zonder dat daar een noodzaak voor bestaat. Maar ook daarvan zegt de minister dat er geen enkele reden is om deze te verbieden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.