Faunabescherming: nieuwe visserijvormen ook schadelijk
• 06-11-2007
• leestijd 2 minuten
Met een flinke EU-subsidie wordt een oud Frans vissersschip omgebouwd tot de Stellendam 9. Dat meldde het NOS-journaal op 3 november 2007. Deze kotter gaat op milieuvriendelijke wijze in de Noordzee inktvis vangen. 'Hoezo milieuvriendelijk?', vraagt de Faunabescherming zich af.
Tot nog toe werden inktvissen - vooral kleinere, ongeveer 20 cm lange pijlinktvissen en soms de grotere sepia's of zeekatten - alleen als bijvangst naar de afslag gebracht en dus grotendeels ongemoeid gelaten. Een uitbreiding van de visserij op de toch al zwaar overbeviste Noordzee kan volgens de Faunabescherming onmogelijk milieuvriendelijk genoemd worden.
De website van de Faunabescherming meldt: 'De gebruikte methode maakt het nog erger. Sterke lampen moeten de inktvissen 's nachts naar de met haken bezette lange lijnen lokken. Aan die haken sterven de dieren een weinig zachtzinnige dood. De lange lijnen met gevangen inktvis worden aan de oppervlakte binnengehaald en ongetwijfeld zullen meeuwen, Jan van Genten en stormvogels daar op duiken en aan de haken geslagen worden. De vissers zullen zich vooral concentreren op de verschillende soorten pijlinktvissen, die soms in grote scholen in de Noordzee voorkomen.
Hoewel inktvissen tot de vrij primitieve ongewervelde dieren behoren, zijn ze naar verhouding bijzonder intelligent. En ze zijn zeker in staat te lijden als ze met hun tien tentakels in de haken van de vislijnen grijpen. Het wegvangen van grote hoeveelheden inktvissen zal bovendien een nog niet te overziene impact op het hele ecosysteem hebben. Dat geldt zowel voor het voedsel van de inktvissen - kreeftachtigen en kleine vissen- als voor de grotere vissen en vogels, die inktvis op hun menu hebben staan.'