Vroege Vogels

Fauna heeft geen last van motorraces

  •  
16-11-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
motor.jpg
De wilde dieren in het habitatrichtlijngebied Witterveld hebben geen last gehad van de motorraces die eind deze zomer werden verreden op het nabijgelegen TT Circuit in Assen. Die conclusie trekt Alterra na monitoring van effecten van geluidsoverlast.
Het geluid van motor- en autoraces wordt door natuurliefhebbers al snel beleefd als verregaande geluidshinder. Ook bestaat de neiging de menselijke gevoelens van negatieve beleving te projecteren op de natuur: dat moet per definitie minstens zo slecht zijn voor die natuur. Dat het in de natuur vaak anders gaat dan je zou verwachten, is in een 'overbevolkt' land als het onze een prettige constatering, stelt Alterra.
Begin september 2007 is het Champ Car evenement verreden op het TT-Circuit, een nieuw evenement met een naar verhouding extra geluidsbelasting in vergelijking met veel andere evenementen. Het TT-circuit grenst aan het beschermd natuurmonument en habitatrichtlijngebied Witterveld. De vraag was dan ook of deze extra geluidsbelasting afzonderlijk, dan wel in cumulatie met belasting van overige geluidsbronnen, de instandhoudingsdoelstellingen van het Witterveld in gevaar zou brengen.
In een zogenaamde voortoets is onderzoek gedaan naar de ecologische effecten die met de extra geluidsbelasting samenhangen. De conclusie hiervan was dat de instandhoudingsdoelstelling voor de kwalificerende habitattypen met zekerheid niet in het geding is. Ook de instandhoudingsdoelstelling 'het waarborgen van de voor fauna noodzakelijke rust' was naar alle waarschijnlijkheid niet in het geding. Maar vanwege het ontbreken van geluiddrempelwaardes bij niet-broedvogels (en overige faunagroepen), en de onzekerheid over eventueel optredende gewenning of sensibilisatie aan geluid, werd aanbevolen om voorafgaand, tijdens en na het Champ Car evenement de eventueel optredende effecten te monitoren. Daaruit bleek dat de instandhoudingsdoelstellingen voor het Witterveld als gevolg van de Champ Car race niet in het geding zijn.
Bron: Boomblad

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.