Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Fantastische verzameling walvisbotten

14 apr 2017
  •  
leestijd 1 minuten
walvisbotten

© Walvisbotten in de schuur van visser Adrie Vonk

Het zal een van de grootste privé walviscollectie van Nederland zijn: de walvisbotten collectie van Adrie en Ineke Vonk te Texel. Adrie Vonk viste veertig jaar lang in de Noordzee op platvis. Maar zijn netten haalden niet alleen vis naar boven maar ook botten en andere resten van dieren uit de ijstijd die diep onder het zand verborgen lagen.

Collectie

Al die overblijfselen sleepte Adrie mee naar Texel. De collectie is gigantisch en bestaat uit een enorme hoeveelheid walvisbotten, -onderdelen en aanverwante spullen. De imposante verzameling is gehuisvest in ‘Groenland’, de schuur van Adrie en Ineke Vonk aan de Maaikeduinweg.

Ecomare

Onlangs hebben Adrie en Ineke hun collectie overgedragen aan Ecomare. De collectie blijft voorlopig in de schuur liggen maar met de registratie van de botten en walvisonderdelen wordt nu al begonnen. Het doel van de overdracht is om deze waardevolle collectie voor Texel te behouden.
Alle objecten zullen worden genummerd, gefotografeerd, gemeten en gedetermineerd. Vervolgens moeten alle gegevens in de computer worden ingevoerd. Een zeer tijdrovende klus die door een grote groep vrijwilligers onder leiding van Arthur Oosterbaan (conservator van Ecomare) wordt gerealiseerd. 
Dinsdag 18 april 2017 is er een reportage over deze fantastische verzameling zien bij Vroege Vogels TV. Terugkijken kan via de  Gemist pagina .

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.