Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Fantastisch nieuws: honderden jonge grutto's in Eemland

14 jun 2019
  •  
leestijd 1 minuten
grutto

© Beeld: Vroege Vogels TV

Het meeste binnenlandse grutto nieuws is niet echt positief te noemen. Maar gelukkig zijn er in ons land ook plekken waar het fantastisch gaat met onze nationale vogel: zoals dit jaar in Eemland. Vijfhonderd broedparen telde de dolgelukkige boswachter van het vijfhonderd hectare groot gebied: Haije Valkema. 

Collectief

Haije Valkema schrijft het succes toe aan de inzet van boeren die, verenigd in het collectief Eemland, maatregelen nemen om delen van hun landerijen geschikt te maken voor weidevogels. Zij krijgen daarvoor een bijdrage van het collectief, dat overheidsgeld hiervoor mag verdelen. Ook het hoge waterpeil, veel bloemen, en pas maaien na half juni en het terugdringen van het aantal roofdieren speelt volgens Valkema een rol.  Zo wordt er in de polder gejaagd op vossen, de voornaamste predatoren van de grutto's in deze regio. 

Vliegvlug

Na de telling van de broedparen ging Haije Valkema de afgelopen tijd terug naar de polder nabij Eemnes en zag tot zijn grote vreugde al vele vliegvlugge jongen. “ Misschien hebben we hier wel duizend jongen", aldus de blije weidevogel-boswachter.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.