Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fantastisch nieuws: honderden jonge grutto's in Eemland

  •  
14-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
grutto

© Beeld: Vroege Vogels TV

Het meeste binnenlandse grutto nieuws is niet echt positief te noemen. Maar gelukkig zijn er in ons land ook plekken waar het fantastisch gaat met onze nationale vogel: zoals dit jaar in Eemland. Vijfhonderd broedparen telde de dolgelukkige boswachter van het vijfhonderd hectare groot gebied: Haije Valkema. 

Collectief

Haije Valkema schrijft het succes toe aan de inzet van boeren die, verenigd in het collectief Eemland, maatregelen nemen om delen van hun landerijen geschikt te maken voor weidevogels. Zij krijgen daarvoor een bijdrage van het collectief, dat overheidsgeld hiervoor mag verdelen. Ook het hoge waterpeil, veel bloemen, en pas maaien na half juni en het terugdringen van het aantal roofdieren speelt volgens Valkema een rol.  Zo wordt er in de polder gejaagd op vossen, de voornaamste predatoren van de grutto's in deze regio. 

Vliegvlug

Na de telling van de broedparen ging Haije Valkema de afgelopen tijd terug naar de polder nabij Eemnes en zag tot zijn grote vreugde al vele vliegvlugge jongen. “ Misschien hebben we hier wel duizend jongen", aldus de blije weidevogel-boswachter.

Meer over:

grutto, eemland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.