Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Facebook start klimaatinformatiecentrum tegen nepnieuws

15 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Facebook_Unsplash
Facebook start een klimaatinformatiecentrum om nepnieuws te bestrijden. Het sociale medium doet dat op een moment dat de kritiek vanwege het toestaan van onwaarheden over de bosbranden in het westen van de Verenigde Staten aanzwelt.

Wetenschappelijke informatie

Het informatiecentrum moet gebruikers van wetenschappelijke informatie gaan voorzien over het klimaat. De dienst komt er hetzelfde uit te zien als de informatiecentra die Facebook eerder lanceerde over het coronavirus en over de Amerikaanse verkiezingen. Voorlopig is het alleen toegankelijk in de VS, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

"Het wetenschappelijke klimaatinformatiecentrum is een plek op Facebook waar feitelijke bronnen van de belangrijkste klimaatorganisaties te vinden zijn en waar staat welke stappen mensen kunnen zetten in hun leven om klimaatverandering te bestrijden", aldus het sociale medium.

Opinie versus onjuistheden

Facebook wordt ervan beschuldigd onjuiste informatie over klimaatverandering toe te staan doordat opinie-artikelen niet onder het factchecksysteem van het sociale medium vallen. "Inhoud die als opinie wordt gepresenteerd, maar is gebaseerd op onderliggende onjuiste informatie, kan nog steeds in aanmerking komen voor beoordeling", laat Facebook in een reactie weten.

Onjuistheden over het klimaat door politici worden nog wel toegestaan, net als op andere sociale media. "Toespraken van politici staan altijd bol van de overdrijvingen en het selectief gebruiken van data", stelt beleidsbepaler bij Facebook Nick Clegg. In een reactie zegt Facebook deze toespraken wel te verwijderen als er risico is op "real world harm".

Bron: ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.