Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fabelachtig nieuws: Nederland krijgt eerste Huiszwaluwtil!

  •  
25-06-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
huiszwaluw_03.jpg
Op donderdag 26 juni 2008 zal de eerste Huiszwaluwtil in Nederland worden geplaatst. Hét zwaluwdorp van Nederland, Biddinghuizen te Flevoland, heeft deze primeur. Om 18.30 zal “Meneer de Uil” dit fabelachtige nieuws wereldkundig…eh bekend maken. Met dit unieke project wordt het welzijn van de Huiszwaluwkolonies in Biddinghuizen versterkt en laten we Nederland zien hoe deze vogel beschermd kan worden.
Woningnood
De Huiszwaluw staat op de Rode Lijst met de code GE. Dit staat voor “gevoelige soort” omdat in de laatste jaren de Huiszwaluw een afname vertoont. Veel huizen in Biddinghuizen zijn de afgelopen jaren gemoderniseerd. Door deze moderniseringen verdween de broedmogelijkheid voor de Huiszwaluw aan de huizen. Gladde dakgoten en geïmpregneerde stenen van de moderne huizenbouw geven geen houvast voor de modderbouwsels van de Huiszwaluw. Dit probleem doet zich niet alleen voor in Biddinghuizen, in heel Nederland is de Huiszwaluw van huis en haard verdreven. Om de Huiszwaluwkolonies in Biddinghuizen te redden, heeft Zwaluw Project Biddinghuizen in samenwerking met Oost Flevoland Woondiensten zwaluwnestkasten aan de gerenoveerde woningen opgehangen. Dit werd een groot succes. In 2007 werden 80 kasten opgehangen waarvan ruim de helft was bezet. Begin 2008 zijn er nog 140 kasten bijgekomen waar ook al met succes in wordt gebroed. Maar niet alle gemoderniseerde woningen konden worden voorzien van zwaluwnestkasten en is er gezocht naar een andere oplossing voor het welzijn van de Huiszwaluw: de Huiszwaluwtil.
Til zonder til
De Huiszwaluwtil is een duiventil die alleen bestaat uit dak en dakrand. Het idee is ontwikkeld in Duitsland om tijdens renovaties Huiszwaluwkolonies te redden. Het bleek dat de til ook voor permanent onderdak voor de Huiszwaluw goed voldeed. Aan de ruwe dakranden van deze Huiszwaluwtil kunnen de zwaluwen naar hartelust bouwen of kunnen kunstnesten worden bevestigd om de zwaluw onderdak te bieden. De Huiszwaluwtil zal op twee locaties in Biddinghuizen worden geplaatst (de Fruithof en de Weidehof). In deze tillen is ruimte voor tientallen bewoners. Door de medewerking van Oost Flevoland Woondiensten, Gemeente Dronten en sponsors Van Werven en Bouwbedrijf Salverda kon dit unieke project gestalte worden gegeven.
Biddinghuizen zwaluwdorp
Biddinghuizen heeft de naam zwaluwdorp niet voor niets. In het voorjaar en de zomer is het luchtruim boven Biddinghuizen “bezaaid” met Huiszwaluwen. Het is een genot om de Huiszwaluw te zien scheren en buitelen door het luchtruim. Daarnaast reduceert hij met het grootste gemak de muggenpopulatie met 9.000 muggen per zwaluw per dag. In en om Biddinghuizen zijn de Gierzwaluw, de Boerenzwaluw en de Oeverzwaluw te vinden.
Voor deze laatste zwaluwsoort is er in de Hoge Dwarsvaart een oeverzwaluwwand aangelegd.
Bron: Zwaluw Project Biddinghuizen

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.