Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Extreme kokkelsterfte in Nederlandse wateren

23 aug 2018
  •  
leestijd 2 minuten
kokkel

© Kokkel, foto: merlijn schneiders

Tijdens de extreme droogte van de afgelopen maand zijn kokkels massaal gestorven op droogvallende platen in de Waddenzee, de Oosterschelde en de Westerschelde. Op veel plekken lagen de platen bezaaid met stervende en pas gestorven kokkels. Dit melden onderzoekers van de universiteit van Wageningen.

Sterftecijfers

Het is de ergste kokkelsterfte sinds 1990, toen Wageningen begon de stand van de kokkels in kaart te brengen. Het kan jaren duren voordat de kokkelstand is hersteld. Het staat nog niet helemaal vast dat de droogte en warmte de oorzaak is van de sterfte, maar dit is wel de meest voor de hand liggende oorzaak. Overal was de kokkelsterfte namelijk hoog en in het geval van een ziekte zou de sterfte plaatselijker zijn geweest. De kokkels worden nog onderzocht om ziekte uit te sluiten.

Ondiep water

De kokkels kunnen slecht tegen te hoge temperaturen van het water. Uit een wetenschappelijke studie uit Portugal is gebleken dat 100% van de kokkels stierf als ze langer dan zes uur werden blootgesteld aan een temperatuur van 35 °C. Het is mogelijk dat kokkels aan deze hoge temperaturen zijn blootgesteld tijdens laag water. In de Oosterschelde is een temperatuur van 30,9 graden gemeten in het ondiepe laagje water boven een plaat op 2 augustus.

Gevolgen vogels

De kokkelsterfte is slecht nieuws voor vogels. De scholeksters hebben voldoende schelpdieren nodig als voedselbron om de winter goed door te komen. Kokkels zijn een belangrijk onderdeel van hun dieet.
Het kan jaren duren voordat de kokkelstand weer hersteld is.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.