Extreme kokkelsterfte in Nederlandse wateren
• 23-08-2018
• leestijd 2 minuten
© Kokkel, foto: merlijn schneiders
Tijdens de extreme droogte van de afgelopen maand zijn kokkels massaal gestorven op droogvallende platen in de Waddenzee, de Oosterschelde en de Westerschelde. Op veel plekken lagen de platen bezaaid met stervende en pas gestorven kokkels. Dit melden onderzoekers van de universiteit van Wageningen.
Sterftecijfers
Het is de ergste kokkelsterfte sinds 1990, toen Wageningen begon de stand van de kokkels in kaart te brengen. Het kan jaren duren voordat de kokkelstand is hersteld. Het staat nog niet helemaal vast dat de droogte en warmte de oorzaak is van de sterfte, maar dit is wel de meest voor de hand liggende oorzaak. Overal was de kokkelsterfte namelijk hoog en in het geval van een ziekte zou de sterfte plaatselijker zijn geweest. De kokkels worden nog onderzocht om ziekte uit te sluiten.
Ondiep water
De kokkels kunnen slecht tegen te hoge temperaturen van het water. Uit een wetenschappelijke studie uit Portugal is gebleken dat 100% van de kokkels stierf als ze langer dan zes uur werden blootgesteld aan een temperatuur van 35 °C. Het is mogelijk dat kokkels aan deze hoge temperaturen zijn blootgesteld tijdens laag water. In de Oosterschelde is een temperatuur van 30,9 graden gemeten in het ondiepe laagje water boven een plaat op 2 augustus.
Gevolgen vogels
De kokkelsterfte is slecht nieuws voor vogels. De scholeksters hebben voldoende schelpdieren nodig als voedselbron om de winter goed door te komen. Kokkels zijn een belangrijk onderdeel van hun dieet.
Het kan jaren duren voordat de kokkelstand weer hersteld is.