Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Extreme klimaatverandering mogelijk'

  •  
25-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
uitstoot_04.jpg
De hoeveelheid koolstof die wij met zijn allen uitstoten, zou wel eens kunnen leiden tot een extreme verandering van het klimaat, met een wereldwijde uitroeiing van verschillende dier- en plantensoorten als gevolg. Dat stellen paleoecologen van de Universiteit Utrecht in het vrijdag verschenen wetenschappelijke tijdschrift Science.
Parallel met 200 miljoen jaar geleden
De wetenschappers trekken de vergelijking met de grote klimaatopwarming van 200 miljoen jaar geleden. Die werd volgens hen veroorzaakt door het broeikasgas methaan dat uit de zeebodem naar boven kwam. Dat methaan kwam los doordat de oceanen door vulkaanuitbarstingen sterk waren opgewarmd.
De hedendaagse broeikasgassen kunnen dezelfde functie vervullen als de vulkaanuitbarstingen van vroeger, aldus de wetenschappers. Als de temperatuur van de oceanen boven een grenswaarde stijgt, staan we dus mogelijk voor een nieuwe grote klimaatverandering.
Koolstof in fossielen
Of, wanneer en hoe snel het gebeurt, kunnen de onderzoekers niet zeggen. De onderzoekers deden hun kennis over de atmosfeer van 200 miljoen jaar geleden op door te kijken naar veranderingen in het soort koolstof in fossiele planten.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor