Extreem weer zorgt voor rampen
• 13-02-2017
• leestijd 2 minuten
© FreeImages.com/Murat Cokal
Een overzicht van de natuurrampen die dit weekend in het nieuws kwamen en allemaal veroorzaakt worden door extreme weersomstandigheden.
Hevige regenval beschadigde dam Californië
Door de hevige regenval de laatste dagen steeg het waterniveau van Lake Oroville tot gevaarlijke hoogte. Zaterdag ontstond daardoor een zinkgat in de Oroville Dam, de hoogste dam in de Verenigde Staten, die daardoor ernstig is beschadigd. De erosie zorgde ervoor dat grote stukken beton werden meegesleurd door het water. De plaatselijke autoriteiten hebben inwoners van Oroville, Californië en nabije omgeving opgeroepen te evacueren.
Het hoge water heeft ervoor gezorgd dat de maximale capaciteit van Lake Oroville is bereikt. Het stuwmeer heeft een capaciteit van 4,3 miljoen kubieke kilometer en heeft een belangrijke functie in de watervoorziening van Californië. De Oroville Dam functioneert als een waterkrachtcentrale en als beschermingsmiddel tegen overstromingen.
Door het zakkende waterpeil en iets gunstigere weersomstandigheden hebben de autoriteiten tijd om de problemen de baas te worden. Later deze week wordt er weer regen verwacht.
Deskundigen geven aan dat de problemen met de Oroville-dam in Californië zijn niet zozeer veroorzaakt door de hevige regenval maar door achterstallig onderhoud. Dat het waterpeil in het stuwmeer nu zakt is belangrijk, maar het doet Californië ook pijn. Door de klimaatverandering is het er in de zomer veel te droog. Iedere druppel water is juist nodig.
Natuurbranden in Australië
De Australische oostkust zucht onder een hittegolf, met temperaturen van boven de 45 graden. De zwaarst getroffen gebieden liggen honderden kilometers van Sydney. De Australische autoriteiten hebben zondag de bewoners van een vijftal afgelegen streken in New South Wales dringend geadviseerd hun huizen te verlaten nu de natuurbranden een steeds groter gevaar vormen. Het vuur raast, aangewakkerd door de harde wind en het extreem warme weer, door het dunbevolkte, kurkdroge gebied.
De meteorologische dienst kwam met hoopgevend nieuws. De wind draait naar zuid met de nadering van een koufront. Volgens Fitzsimmons kan dat soelaas gaan bieden, maar hij waarschuwde voor veranderlijke omstandigheden wanneer het front de noordwestelijke stroming tegenkomt.
Droogte bedreigt miljoenen in Afrika
Het leven van elf miljoen mensen loopt gevaar door de extreme droogte in Somalië, Ethiopië en Kenia. Mensen hebben niet genoeg water voor gewassen of vee, waarschuwt het Rode Kruis. ,,Zelfs kamelen, die normaal gesproken goed tegen droogte kunnen, sterven nu.''
De hulporganisatie vreest voor een herhaling van de hongersnood in 2011. De eerste Somaliërs zouden al zijn overleden door gebrek aan voedsel. Ook in andere landen in de situatie schrijnend. Zo zijn waterbronnen opgedroogd in Kenia en worstelt Ethiopië volgens het Rode Kruis niet alleen met de droogte, maar ook met een instroom van vluchtelingen uit Somalië. Tienduizenden families in Somalië zouden hun huizen hebben verlaten om te zoeken naar voedsel, water en een plek om hun vee te laten grazen.
Bron: ANP