Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Extreem weer op de Noordpool

  •  
02-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
brandgans_02.jpg

© Fotograaf: jokenijenhuis

Bioloog Maarten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen doet al vanaf 1990 onderzoek op Spitsbergen naar het gedrag van brandganzen. Daar broeden de ganzen op de toendra, en door klimaatverandering valt het broedseizoen nu al twee weken eerder dan toen Loonen het onderzoek begon. De ganzen weten zich aan te passen aan het veranderende klimaat.
De temperaturen in het Noordpoolgebied lagen onlangs 20 graden boven het gemiddelde. Op Spitsbergen moest door de extreme regenval een deel van de bevolking geëvacueerd worden wegens het gevaar van aardverschuivingen. Een overwacht effect van temperatuurstijging. Het gevaar kwam niet van zee, door stijging van de zeespiegel, maar uit het achterland, door extreem zware regenbuien.
Maarten Loonen ziet de klimaatverandering elke zomer op Spitsbergen met eigen ogen. Daar is de twee gradengrens al ruimschoots overschreden. Volgens hem is het de hoogste tijd dat we grote stappen gaan nemen om klimaatverandering tegen te gaan. Toch is Loonen niet pessimistisch: als de mens zich net zo weet aan klimaatverandering weet aan te passen als de brandgans, komt het wel goed. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.