Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Extreem weer op de Noordpool

  •  
02-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
brandgans_02.jpg

© Fotograaf: jokenijenhuis

Bioloog Maarten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen doet al vanaf 1990 onderzoek op Spitsbergen naar het gedrag van brandganzen. Daar broeden de ganzen op de toendra, en door klimaatverandering valt het broedseizoen nu al twee weken eerder dan toen Loonen het onderzoek begon. De ganzen weten zich aan te passen aan het veranderende klimaat.
De temperaturen in het Noordpoolgebied lagen onlangs 20 graden boven het gemiddelde. Op Spitsbergen moest door de extreme regenval een deel van de bevolking geëvacueerd worden wegens het gevaar van aardverschuivingen. Een overwacht effect van temperatuurstijging. Het gevaar kwam niet van zee, door stijging van de zeespiegel, maar uit het achterland, door extreem zware regenbuien.
Maarten Loonen ziet de klimaatverandering elke zomer op Spitsbergen met eigen ogen. Daar is de twee gradengrens al ruimschoots overschreden. Volgens hem is het de hoogste tijd dat we grote stappen gaan nemen om klimaatverandering tegen te gaan. Toch is Loonen niet pessimistisch: als de mens zich net zo weet aan klimaatverandering weet aan te passen als de brandgans, komt het wel goed. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

jovanzanten
jovanzanten2 dec. 2016 - 15:29

Als vogelaar ben ik blij dat de gans zich aan lijkt te kunnen passen. Als dierenliefhebber vrees ik dat het voor de IJsbeer heel wat moeilijker wordt!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.