Vroege Vogels

Extreem vroeg ei voor spreeuw

  •  
25-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
spreeuw_2.jpg
Een spreeuwenpaar in het Brabantse Leende is er dit jaar wel erg vroeg bij. Zondag 23 maart legden zij hun eerste ei; een maand vroeger dan gemiddeld! Dit spreeuwenpaar legde hun ei in een kast met camera die in het kader van het Jaar van de Spreeuw in de gaten wordt gehouden.
Spreeuwen ‘lopen’ altijd heel synchroon in hun broedseizoen. Meestal kun je de klok erop gelijk zetten: rond 22 mei vliegen de jongen uit. De jongen van dit paar (maandag 24 maart legden ze hun tweede ei) zullen, als alles goed gaat, rond 7 mei uitvliegen. Nu is de datum waarop spreeuwen gemiddeld hun eerste ei leggen door klimaatverandering wel vervroegd. Sinds 1984 leggen spreeuwen zo’n zeven dagen eerder een ei: rond 20 april, waar dat halverwege de jaren tachtig rond 27 april was.
Milde winter, vroege eieren
Dit spreeuwenpaar legde hun ei in een kast op landgoed De Langakkers, sinds 2003 een landgoed volgens de Natuurschoonwet. De milde winter en het zachte voorjaar hebben ongetwijfeld bijgedragen aan dit vroege ei. Maar zelfs De Natuurkalender, die een voorspelmodule heeft voor de datum waarop verschillende soorten hun eerste ei leggen, heeft dit niet zien aankomen. Op basis van de weersverwachting en variabelen wordt verwacht dat vijf procent van de spreeuwen dit jaar hun eerste ei zo rond 10 april gelegd hebben.
Tekst: Nadja Jansma, Vogelbescherming Nederland
Lees het hele artikel op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.