Vroege Vogels

'Extra veel vallende sterren op komst'

  •    •  
03-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vallendester_01.jpg

© Credit: Ed Sweeney, Santa Cruz, USA. Bron: Wikipedia. Het kaartje toont de sterrenhemel in noordoostelijke richting op 13 augustus om 3:30 uur.

Liefhebbers krijgen volgende week, in de nacht van donderdag op vrijdag, mogelijk meer vallende sterren te zien dan andere jaren, maakte de werkgroep Meteoren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) woensdag bekend.

Dicht stofspoor

Elk jaar rond 12 augustus zijn er bij helder weer veel vallende sterren te zien. Deze meteoren horen bij de zogeheten Perseïdenzwerm, waarbij tientallen vallende sterren per uur zijn te zien. De Perseïden zijn brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle, die als vallende sterren aan de hemel te zien zijn. Dat er dit jaar wellicht meer vallende sterren te zien zijn komt volgens wetenschappers doordat de aarde door een wat dicht stofspoor trekt.
Een vallende ster - ook wel meteoor genoemd - heeft niets met echte sterren van doen. Het gaat om een stofdeeltje uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt en daar verbrandt.
Bron: ANP

Meer over:

vallende ster
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.