Extra stijging zeespiegel niet funest voor Nederland
• 02-02-2007
• leestijd 2 minuten
Nederland zal niet overstromen, maar de zeespiegel voor de kust zal in de periode tot 2100 wel hoger uitkomen dan in de rest van de wereld. Dat stelden het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) en het KNMI vrijdag na de publicatie van het klimaatrapport van de Verenigde Naties.
Het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) stelt in het in Parijs gepresenteerde rapport dat de zeespiegel in de periode tot 2100 18 tot 59 centimeter zal stijgen. Dat is een nauwere marge dan hij in zijn laatste rapport in 2001 aanhield. Toen voorspelden de VN een stijging tussen de 9 en 88 centimeter. De nieuwe berekeningen zijn het gevolg van betere kennis over het uitzetten van warmer water.
Volgens de MNP en het KNMI is er geen groot risico dat Nederland onder water komt te staan. De organisaties gaan er van uit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust 85 centimeter kan stijgen. Bij een stijging van minder 1 meter per eeuw en een totale stijging van minder dan 5 meter op zeer lange termijn is met de bestaande technieken en het huidige kostenniveau de zeebescherming op peil te houden, aldus het MNP.
Medevoorzitter Susan Solomon van het VN-klimaatpanel zei bij de presentatie van het rapport dat de onmiskenbare opwarming van de aarde zeer waarschijnlijk wordt veroorzaakt door menselijke activiteiten. De gevolgen zullen nog honderden jaren merkbaar zijn.
Met zeer waarschijnlijk bedoelt het panel dat met een zekerheid van meer dan 90 procent de mens verantwoordelijk is voor het broeikaseffect de laatste vijftig jaar. Overheden kunnen zo onder druk worden gezet om maatregelen te nemen. In het vorige IPCC-rapport uit 2001 werd nog van 'waarschijnlijk' gerept (66 procent zekerheid).
In het document van het IPCC wordt krachtiger dan ooit gewaarschuwd voor verdere opwarming. Het panel voorspelt extremer weer, smeltende gletsjers en een stijgende zeespiegel. De deskundigen sluiten niet uit dat de temperatuur nog deze eeuw met zeker 1,1 tot mogelijk 6,4 graden stijgt. Een stijging tussen 1,8 en 4 graden tot 2100 is hoogstwaarschijnlijk. In het verslag uit 2001 spraken de wetenschappers de verwachting uit dat de temperatuur met 1,4 tot 5,8 graden zou kunnen toenemen.
Aan de nieuwe verkenning is de afgelopen dagen gesleuteld door honderden afgevaardigden van ruim 130 landen op een conferentie van het IPCC in de Franse hoofdstad. Aan de vooravond van de presentatie van het rapport deden tienduizenden mensen in Europese landen vijf minuten het licht uit of zij beperkten op een andere manier hun energieverbruik.
Volgens staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) is snelle actie is absoluut noodzakelijk. Het is een goede zaak dat Europa leiderschap wil tonen en verantwoordelijkheid neemt, vindt de bewindsman. Hij doelt op de recente Brusselse voorstellen dat alle industrielanden de uitstoot van broeikasgassen verder verminderen, met 30 procent in 2020 (ten opzichte van 1990) en 20 procent als andere industrielanden niet meedoen. In mei komt het VN-klimaatpanel met een rapport over maatregelen tegen de gevolgen van klimaatverandering.
Bron: ANP