Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Extra maatregelen tegen dierenbeulen

  •  
17-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schapen_Jeanet1.jpg

© Fotograaf: Jeanet1

Er zijn meer maatregelen tegen dierenbeulen in de maak. Het verbod om dieren te houden gaat waarschijnlijk een aparte maatregel worden tegen mensen die slecht met hun dieren omgaan. Nu kan een houdverbod alleen nog maar als extra maatregel worden opgelegd bij een vonnis wegens dierenverwaarlozing- of mishandeling, bijvoorbeeld een boete.
De Tweede Kamer leek donderdag te porren voor de plannen van justitieminister Ard van der Steur voor een los houdverbod. Het verbod als zelfstandige maatregel biedt meer toepassingsmogelijkheden, ook omdat er niet altijd een veroordeling aan vooraf hoeft te gaan. Een houdverbod kan dan ook worden toegepast op mensen die juist erg van dieren houden en er daarom zoveel in huis nemen, dat de situatie uit de hand loopt.
Van der Steur wil ook het ophitsen van dieren strafbaar gaan stellen, meldde hij donderdag. Zijn plannen moeten nog worden uitgewerkt. Een deel van de Kamer wil dat een houdverbod voor het leven kan worden opgelegd, in plaats van de huidige maximale duur van tien jaar. Van der Steur vraagt zich af op dat zin heeft, want geen rechter heeft die tien jaar ooit opgelegd. Hij gaat er wel naar kijken.
Van der Steur gaat, als hij weer eens op werkbezoek gaat, ook zijn licht opsteken naar aanleiding van een geluid uit PVV-hoek. Volgens Kamerlid Dion Graus komen agenten veel te weinig toe aan het in veiligheid brengen van dieren, is er te weinig opvang voor beesten en worden de agenten die zich speciaal met dieren bezighouden zelfs gepest.
Graus is helemaal ingenomen met de met dieren begane bewindsman: ,,Ik had de indruk dat hij alleen van dieren op zijn bord hield, maar die is helemaal weg. Hij heeft het hart op de goede plaats.'' Van der Steur hoopt in het najaar met verder uitgewerkte plannen te komen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.