Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Extra maatregelen nodig voor energieakkoord'

8 okt 2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
groene_stroom.jpg
De oppositie wil dat het kabinet extra maatregelen neemt om de doelen van het Nationaal Energieakkoord te halen. Naar verluidt worden de doelen van het akkoord voor 2020 niet gehaald.
In de Nationale Energieverkenning (NEV) voor dit jaar staat volgens de NOS donderdag dat de doelen voor energiebesparing en het aandeel duurzame energie voor 2020 bij lange na niet worden gehaald. De NEV bericht over de voortgang van het Energieakkoord.
Volgens Stientje van Veldhoven (D66) is minister Henk Kamp (Economische Zaken) ,,de enige die nog gelooft in het energieakkoord". Zij wil onder meer dat er meer geld gaat naar het isoleren van huizen.
,,Als dit kabinet zichzelf, het klimaat en de groene ondernemers serieus neemt, komen er nu maatregelen in plaats van meer onderzoek en meer uitstel", zegt Liesbeth van Tongeren van GroenLinks. Ook SP'er Erik Smaling vindt dat het Energieakkoord moet worden bijgesteld.
In het Energieakkoord maakte het kabinet in 2013 afspraken met vakbonden, werkgevers en milieubeweging over energiebesparing en schonere energie. In 2020 moet het aandeel duurzame energie 14 procent zijn en drie jaar later 16 procent.
Maar volgens de raming van de NEV zou het aandeel duurzame energie in 2020 blijven steken op 11,9 procent. Lange procedures voor het bouwen van windmolens op land zouden hier onder meer debet aan zijn. Verder zou slechts iets meer dan de helft van de afgesproken energiebesparing worden gehaald.
Greenpeace, Natuur en Milieu, Milieudefensie, Natuur en Milieufederaties, de Groene Zaak, Duurzame Energie Koepel en ODE Decentraal menen dat de geloofwaardigheid van het Energieakkoord in het geding komt. Zij vinden dat er dit jaar nog maatregelen moeten worden genomen.
In april waarschuwde de Algemene Rekenkamer ook al dat de doelen voor duurzame energie onhaalbaar zijn als er niet snel nieuwe maatregelen worden genomen. Miljarden euro's extra zijn nodig, aldus de Rekenkamer.
Minister Kamp wil niet reageren. Hij zei eerder er wel van uit te gaan dat de doelen van het Energieakkoord worden gehaald. Dat zou lukken omdat de komende jaren flink wordt geïnvesteerd in windmolens.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar