Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Extra inzet voor jacht op edelherten

  •  
18-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
edelhert_41.jpg
De provincie Gelderland geeft jagers toestemming om met extra middelen, zoals kunstlicht en geluiddempers, te jagen op edelherten op de Noord-West Veluwe. De kudde herten is daar in enkele jaren tijd enorm gegroeid. De dieren veroorzaken veel landbouwschade en het aantal aanrijdingen met herten is ,,onacceptabel hoog'', zei de provincie dinsdag
Het gebruik van kunstmiddelen bij de jacht was tot voor kort niet toegestaan, maar volgens de provincie zijn de internationale verdragsbepalingen daarover onlangs veranderd. Met kunstlicht worden de dieren 's nachts gelokt. Geluiddempers zorgen ervoor dat andere dieren in de kudde niet op de vlucht slaan als een hert wordt afgeschoten.
Op de Noord-West Veluwe lopen ongeveer 550 edelherten. De gewone jachtmethodes zijn volgens de provincie niet toereikend om de hertenpopulatie in de hand te houden. In het gebied tussen Uddel, Elspeet en Staverden zijn ook veel akkerbouwers gevestigd, die grote schade oplopen doordat de herten 's nachts het land kaalvreten. Overdag trekken de dieren zich terug in de bossen.
De toestemming om extra jachtmiddelen te gebruiken in het gebied is tijdelijk, zegt de provincie. Samen met natuurbeheerders, terreineigenaren, boeren en jagers wordt gewerkt aan een nieuw faunabeheerplan, waarin wordt beschreven hoe op ,,een duurzame manier'' omgegaan kan worden met de wilde zwijnen, moeflons, reeën en herten op de Veluwe. Gelderse ondernemers verdienen heel veel geld aan het wild in de Veluwse bossen, omdat het een toeristentrekker van formaat is.
Het jachtseizoen op edelherten sluit op 15 maart.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.