Extra hulp voor klimaatprojecten in de Derde Wereld
• 28-11-2007
• leestijd 2 minuten
Er moet extra geld bij om ontwikkelingslanden te helpen zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Maar dat mag niet ten koste gaan van gewone ontwikkelingshulp, verzekerde dinsdag minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA).
Er moet een nieuw internationaal 'financieringsmechanisme' komen dat moet worden gevoed uit belastingen of heffingen, uitgaande van het principe dat de vervuiler betaalt, zei Koenders bij de presentatie van het jaarlijkse rapport van de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP.
In dat rapport pleit de UNDP voor een forse financiële injectie van jaarlijks 86 miljard dollar in 2050 door rijke staten om landen te helpen die kampen met droogte, overstromingen en andere kwalijke gevolgen van klimaatverandering. Dat komt neer op 0,2 procent van het bruto binnenlands product, zei David Morrison van de UNDP.
Momenteel is aan dat soort internationale 'adaptiesteun' slechts 26 miljoen dollar beschikbaar, een schijntje volgens de UNDP. ,,De Britse regering geeft dat bedrag in één week tijd uit aan maatregelen tegen wateroverlast.''
Koenders en de UNDP liepen vooruit op de aanstaande VN-klimaattop op Bali. Koenders gaat er voor Nederland heen, samen met collega Jacqueline Cramer (Milieu).
Adaptatiesteun en verdere terugdringing van de uitstoot van het broeikasgas CO2 door rijke landen, maar ook grote ontwikkelingslanden, moeten op Bali hand in hand gaan, zei Morrison.
Koenders denkt niet aan het ophogen van zijn eigen budget voor adaptatiesteun. Nederland doet al veel, betoogde hij, door 0,8 procent van zijn bbp aan ontwikkelingsteun te besteden. En het heeft als van de eerste landen 500 miljoen euro extra voor de komende vier jaar beschikbaar voor klimaatprojecten in de Derde Wereld.
Bron: ANP