Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Extra grote Volle Maan

  •  
05-12-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Aanstaande vrijdag, 12 december, is het Volle Maan. En met die Volle Maan is iets bijzonders aan de hand: het is de grootste van het hele jaar.
De maan verandert zelf natuurlijk niet van grootte. Maar komende vrijdag staat hij ruim zeven procent dichter bij de aarde dan gemiddeld. Daardoor zien we hem extra groot aan de hemel staan.
De afstand van de aarde tot de maan bedraagt gemiddeld 384.400 kilometer. Maar de maan beschrijft geen volmaakte cirkelbaan. Eens per omloop beweegt hij door het zogeheten perigeum - het punt in de baan dat het dichtst bij de aarde ligt. Een halve omloop later staat de maan in het apogeum - het punt waar de afstand tot de aarde het grootst is.
Omdat de maanbaan ook een beetje vervormd wordt door de zwaartekracht van de planeten, zijn ook die perigeum- en apogeumafstanden niet altijd gelijk. De kleinste perigeumafstand van 2008 wordt aanstaande vrijdag bereikt: 356.567 kilometer. Daardoor is de Volle Maan van 12 december de grootste van het jaar.
Overigens valt dat niet direct op; je hebt immers niets om het mee te vergelijken. Wat veel meer opvalt is dat de Volle Maan in december 's nachts zo hoog aan de hemel staat. Door de kleine afstand tot de aarde en door de hoge stand aan de hemel zal de nacht van 12 op 13 december extra licht zijn. Tenminste, als het helder is.
Govert Schilling
www.allesoversterrenkunde.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.