Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Extra bloemen voor de kleine heivlinder

26 jul 2018
  •  
leestijd 1 minuten
kleine_heivlinder_-_Kars_Veling.jpg

© Kleine heivlinder- Fotograaf Kars Veling

De Vlinderstichting en Staatsbosbeheer hebben in het grootste stuifzandgebied van Nederland kuipen vol bloeiende planten neergezet om de kleine heivlinder daar te verwennen. De ernstig bedreigde kleine heivlinder leeft alleen op het Veluwse Kootwijkerzand, maar kan door de droogte geen nectar meer vinden. De zomerbloeiers moeten helpen om de soort voor Nederland te behouden, aldus de Vlinderstichting donderdag op de natuurwebsite Nature Today .
Kleine heivlinders houden best van droogte. Het favoriete leefgebied is droog stuifzand. Overdag wordt het daar makkelijk 40 graden en door de grote uitstraling kan het er ’s nachts, ook in de zomer, vriezen. Een liefhebber van extremen en ook van droogte dus, maar het kan ook te gek worden.
De kleine heivlinder voedt zich het liefst met struikheide. Door de droogte is de struikheide op het stuifzand echter verdord. De kleine heivlinder is zo weinig aanwezig dat dit ertoe kan leiden dat de soort helemaal uit het Kootwijkerzand en daarmee uit Noordwest-Europa verdwijnt.
Om de zogenoemde 'nectarkroegen' zijn rasters geplaatst, anders eet het Veluwse wild de planten meteen op. Omdat de planten water moeten hebben is er een giertank vol water in het natuurgebied gezet.
Bro: ANP en Nature Today

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.